Sunt multe motive pentru care merită să iubești munca de acasă. Poți să sari peste drumul până la birou, poți sta în hainele tale confortabile toată ziua, lângă câinele sau pisica ta. Cu toate astea, granița dintre viața ta profesională și personală se îngustă mai mult decât credeai.

Cercetările arată că majoritatea americanilor preferă munca de la distanță este preferată la scară largă, acest sistem de muncă a generat schimbări la nivelul productivității și a adus cu sine multe momente de burnout și epuizare. Cu toate acestea, există mai multe greșeli pe care oamenii le fac în rutina lor de lucru, din cauza cărora ajung să își piardă timpul, prelungind astfel epuizarea, scrie CNBC.

Iată câteva activități de la job care te fac să-ți pierzi timpul:

Răspunzi imediat la e-mailuri

Dacă lucrezi de acasă, toată (dacă nu cea mai mare parte din modul în care comunici este probabil online, fie prin e-mail, Slack sau altă platformă. Deși s-ar putea să te simți productiv când răspunzi la mesaje imediat ce ajung în căsuța de e-mail, de fapt furi timp de la o muncă mai importantă.

3 activități cu care îți irosești timpul la muncă, fără să îți dai seamaSursa foto: Pexels

„Când trăiești în modul reactiv și răspunzi la e-mailuri pe măsură ce ajung, ziua ta devine incredibil de fragmentată și nu vei avea spațiu disponibil pentru a te concentra pe munca reală pe care trebuie să o faci”, explică Anna Dearmon Kornick, antrenor de gestionare a timpului și șef al comunității la Clockwise, o platformă de calendar online.

În schimb, Kornick recomandă programarea a trei intervale de timp din zi, a câte 30 de minute pentru verificarea e-mailurilor, a mesajelor. În felul acesta nu îți vei ocupa atât de mult timp din zi pentru o muncă ce nu are valoarea adăugată.

„Sindromul obiectelor strălucitoare” sau alergatul după lucruri mărunte

Există și mici capcane care îți pot fura atenția de la activitățile mari, care contează cu adevărat. Spre exemplu, într-o zi deja aglomerată, task-urile noi care apar vin și îți acaparează atenția, mai ales pentru că unele tind să te facă mai productiv. Cu toate acestea, ele îți „fură” din timpul alocat activităților sau proiectelor care chiar au un impact pentru tine și pentru compania la care lucrezi.

Psihologii numesc acest fenomen „sindromul obiectelor strălucitoare”, care descrie obiceiul de a fi distras de orice este nou sau incitant.

„Faptul că ne ocupăm de multe lucruri mărunte ne oferă dopamină, ceea ce ne face să ne simțim foarte bine până când realizăm că ne-am amânat munca de cea mai mare prioritate urmărind lucrurile strălucitoare”, spune Kornick.

Alte lucruri „strălucitoare”: tocmai îți amintești că ai rămas fără hârtie igienică. Intri să comanzi, apoi îți aduci aminte că este și ziua mamei tale, așa că intri să îi cumperi un cadou. Abia apoi îți amintești că ai de făcut atât de multe lucruri, dar ți-ai pierdut concentrarea.

Iată ce poți face pentru a-ți crește capacitatea de concentrare: dimineața, înainte să te apuci de lucru realizează o listă cu tot ce ai de făcut în acea zi. Primele trei activități ar trebui să fie cele pe care e neapărat nevoie să le duci la bun sfârșit. Creează apoi un timp, în decursul zilei pentru a te ocupa de aceste activități. După ce ai făcut cel puțin una din activitățile importante din acea zi, aloca timp să te ocupi de ceva mai mărunt.

Timpul petrecut pe rețelele sociale

OfficeNeedle a chestionat peste 600 de angajați care lucrează de acasă pentru a vedea care este cea mai mare distragere a atenției. 56% dintre ei au spus că telefonul. Am fost cu toții acolo: te ridici de la birou timp de cinci minute pentru a te întinde și a verifica telefonul, apoi realizezi că au trecut 30 de minute, iar tu încă dai scroll pe TikTok.

Dezactivarea notificărilor și plasarea telefonului într-o altă cameră poate ajuta la înlăturarea tentației de a-ți verifica aplicațiile. Dacă acest lucru nu este posibil și trebuie să fii accesibil de pe dispozitivul tău personal, Kornick recomandă să experimentezi cu un „cronometru fără telefon” pentru a ști când să iei pauză și pentru a reveni apoi concentrat la ceea ce făceai înainte.

„Setați un cronometru pentru 20-30 de minute și verificați-vă telefonul numai când cronometrul se stinge. Aceste distrageri nu vor dispărea prea curând, dar putem învăța să stabilim limite și să facem tot posibilul pentru a ne concentra asupra muncii”, spune ea.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri