Ce se întâmplă cu angajații când o companie achiziționează o altă companie? Cum se resimte modul în care o organizație gestionează o tranzacție, asupra personalului de lucru? Aflăm într-un interviu wall-street.ro cu Maria Badea, Manager departament HR Divizia Comercială Zentiva România, cum a gestionat departamentul pe care îl conduce fuziunea unei companii, cum s-a aliniat politica salarială și de bonificații după un astfel de proces, dar și cât a durat integrarea angajaților.

Zentiva, unul dintre principalii producători de medicamente generice din România şi a treia cea mai mare companie farmaceutică din piaţa locală este remarcat în ultimii ani și pe radarul pieței de M&A. În 2019, grupul a cumpărat brandul românesc Solacium și Creo, o firmă din Marea Britanie. În același an, Zentiva a semnat un acord de achiziţie a unei fabrici de medicamente în Ankleshwar, India. Ulterior, Grupul Zentiva, deţinut de fondul de investiţii Advent, cumpără Alvogen în Europa, inclusiv fabrica Labormed din România, pe care Advent a deţinut-o până în 2012.

Deținută din 2018 de fondul de investiții Advent International, Zentiva numără la nivel global peste 4.500 de angajați, dintre care 1.350 lucrează în România.

Wall-Street.ro: Cum gestionați din departamentul de HR fuziunea integrarea unei companii?

Maria Badea, Manager departament HR Divizia Comercială Zentiva România: Strategia de business a companiei este declinată în cea de HR, de a atrage și a păstra talentele, de a crea o cultură care să îi motiveze, să îi ajute să își descopere talentele, să își maximizeze potențialul și să crească împreună cu compania. În mod practic, înainte și după achiziție, cel mai important este să comunici constant cu angajații din toate entitățile, în totală transparență, să existe claritate asupra actiunilor și un plan bine definit al acestor acțiuni, plan care trebuie derulat pentru a face tranziția mult mai ușoară. Pentru noi a fost important să cunoaștem colegii din companiile achiziționate și să trecem foarte repede la alinierea politicilor interne de resurse umane printr-un efort comun, proces care l-am realizat prin ascultare reciprocă.

Wall-Street.ro: Cum integrați concret angajații după o achiziție? Cum privesc ei contactul cu o cultură organizațională ușor diferită, date fiind promovările pe poziții cheie din alte țări?

Maria Badea, Zentiva România: Am organizat întâlniri cu toți colegii și am răspuns la întrebările lor. Organizarea unor întâlniri de tip Town Hall cu liderii organizației au fost derulate periodic. Cred că a fost foarte importantă și numirea noii echipe de top management la nivel de țară la foarte scurt timp după achiziție, care a semnalat foarte clar direcția pentru toată organizația, cu atât mai important cu cât, la 6 luni de la achiziție, am demarat un proiect amplu de aliniere de cultură organizațională.

În cadrul acestui proiect, în urma unei diagnoze organizaționale, am dezvoltat direcții care își propun să sporească colaborarea interdepartamentală, să clarifice și să simplifice procesele și procedurile, să dezvolte liderii companiei și să întărească comunicarea la nivelul intregii companii.

Wall-Street.ro: Cum integrați trainingurile pentru salariați? Cum se armonizează ei cu eventuale noi soft-uri cu care trebuie să lucreze?

Maria Badea, Zentiva România: Organizăm traininguri on the job în cazul implementarii unor noi procese sau aplicații și tehnologii. Adăugăm și traininguri în platforma noastră de e-learning pe teme de interes pentru activitatea profesională a colegilor și pentru înțelegerea politicilor companiei. Colegii nostri accesează anual certificări pentru profesioniști în domeniul sănătății sau pe domeniile lor de activitate. Pe lângă toate acestea, investim foarte mult în traininguri de dezvoltare pentru echipele de Sales și în dezvoltarea managerilor. Mare parte din traininguri sunt organizate în timpul programului de lucru.

Wall-Street.ro: Cum se aliniază politica salarială și de bonificații după o achiziție?

Maria Badea, Zentiva România: Politica salarială și de bonus este stabilită la nivelul Zentiva Grup și este unul dintre primele procese pe care le implementam după o achiziție. La nivel local pornim întotdeauna de la analiza în care integrăm date din studii salariale relevante pentru domeniul nostru de activitate, comparație internă pe roluri similare și verificăm care sunt diferențele și ce buget putem aloca pentru a alinia nivelul salarial în grupul de companii. Modificările salariale țin întotdeauna cont de performanța angajaților.

Obiectivele de performanță aliniate foarte repede dupa achiziție au însemnat pentru noi și implementarea acelorași scheme de bonus în toate firmele din România. Pe lângă alinierea pe compensații, am mers în paralel și pe alinierea pachetului de beneficii pentru colegii nostri. Un exercițiu deloc usor, când vrei să împaci și nevoile colegilor și presiunile bugetare, dar necesar.

Wall-Street.ro: În ce măsura e necesară optimizarea resurselor umane? Trebuie să renunțați la un anumit procent din angajații actuali sau nu?

Maria Badea, Zentiva România: Odată cu creșterea complexității business-ului și cu schimbările de strategie, uneori este necesar să facem schimbări de structură. Însă noi suntem într-un moment de evoluție, în care ne creștem echipa și dorim să găsim viitori colegi care au competențe tehnice. Am investit în digitalizare și vom continua acest demers, astfel că noi competențe trebuie dezvoltate sau aduse în echipă.

Wall-Street.ro: Cât durează integrarea angajaților?

Maria Badea, Zentiva România: Integrarea operațională a proceselor și de stabilire a noii structuri pentru grupul de companii din România a durat 90 zile, însă construirea unei culturi organizaționale comune, la care toți angajații să adere într-un mod constructiv poate dura minimum 2 ani. Am avut și provocarea pandemiei, care nu ne-a permis până de curând să ne vedem față în față cu foarte mulți dintre colegi. Am reușit să depășim aceste provocari cu ajutorul tehnologiei și sperăm să putem aduce acum în prim plan întâlnirile la birou.

Wall-Street.ro: Care sunt principalele impedimente cu care v-ați confruntat în procesul de integrare?

Maria Badea, Zentiva România: Suprapunerea pandemiei pe finalizarea procesului de achiziție a ingreunat interacțiunea și cunoașterea noilor colegi. Tehnologia ne-a ajutat, însă ne-a și consumat mai multă energie în sedințe online, unde e greu să transmiti și să traduci emoțiile celor din spatele ecranului.

O altă provocare a fost să stabilim într-un timp foarte scurt noua dimensiune organizațională și să facem schimbări la nivelul proceselor și tehnologiilor cu care lucrăm în toate cele patru entități din România, în paralel cu activitățile de zi cu zi. Într-o piață farma afectată de criza sanitară, cu dorința de a ne proteja angajații indiferent de zona în care activează, am reușit să creștem numărul angajaților de la aproximativ 800 la 1.350.

Sursa foto: Zentiva

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri