Liderii resimt mereu o presiune puternică din partea celor pe care îi conduc. Așteptările sunt mari, mai ales când oamenii traversează situații atipice, neconforme, impredictibile. „O pandemie și un mediu geo-politic dificil sunt primele experiențe, după criza din 2008-2009, care au cutremurat mediul de business românesc”, spune Mihaela Feodorof, Executive Coach & Business Consultant Performanceway. Important e ca liderii să fie echipați corespunzător pentru a conduce oamenii într-o lume aflată în permanentă schimbare. Iată ce nu ar trebui să le lipsească acestora în 2023.

1. Adaptabilitatea, prioritară în asigurarea reușitei

Un termen care de la venirea pandemiei ne-a devenit tot mai familiar pentru că de atunci și până în prezent, lumea s-a schimbat într-un mod în care nici nu ne imaginam. Lucrăm de acasă acum, dar și de la birou, muncim eficient și colaborăm cu oameni din diferite părți ale globului mai ușor decât o făceam poate înainte. Nevoia de a te adapta unui context nou a rămas, mai ales după un 2022 care a adus mișcări de amploare la nivel politic, economic și social.

Adaptabilitatea, este, de altfel, una dintre concluziile „profilului psiho cultural al țării” care identifică această calitate ca fiind prioritară în asigurarea reușitei antreprenoriale. Vorbim de succes mai ales din perspectiva traversării situațiilor atipice, neconforme, impredictibile. Este însă o non calitate a românilor, conform studiului elaborat de profesor Daniel David din care reiese că românii au un grad ridicat de adversitate la impredictibilitate, +80%.

Mihaela Feodorof, Executive Coach & Business Consultant Performanceway

2. Smerenia

Smerenia (echivalentul termenului „humbleness” din limba engleză care ne este, poate, mai familiar) este, fără doar și poate, atributul liderului autentic. Un bun conducător nu este niciodată arogant, nu se laudă și are încredere în oamenii săi care sunt mai buni în execuție pe anumite paliere.

„Lipsa smereniei, opusul aroganței sau a unei stime de sine manifestate excesiv e cea care le generează celor din preajmă sentimentul infantilității similar cu `I’m not good enough`”, este de părere Mihaela Feodorof care povestește că a regăsit în mulți lideri pe care i-a consiliat o nevoie constantă de validare și de competiție atât de greșit inoculată în anii de școală, ce s-a perpetuat și ulterior, în viața de adult.

„Sunt executive coach de mai bine de 12 ani și în fiecare proces regăsesc acest tipar comportamental. Cu cât este mai sus în ierarhie, sau mai expusă, persoana cu care lucrez, cu atât este mai dificil să se reașeze în relația cu sinele și, implicit, cu munca și relațiile sale”, adaugă specialistul.

3. Obținerea performanței comune

Liderii care sunt umili și modești sunt mai predispuși să-și semnalizeze propriile greșeli, ceea ce în final va ajuta în obținerea performanței comune. Deși pare cumva intuitiv, trebuie amintit că un lider nu va putea „trage singur” în afacere sau organizație, ci va trebui să muncească cot la cot cu echipa sa.

„Toate proiectele de team coaching au ca deziderat obținerea performanței comune. Este un drum lung și anevoios pe parcursul căruia multe asperități trebuie șlefuite până când echipa își obține strălucirea naturală. De regulă, lucrăm susținut între șase luni și un an la acest proces”, spune Mihaela Feodorof.

Citește și: Studiu Confidex: Managerii români s-au obișnuit cu crizele. N-au încredere în economie, dar totuși sunt relaxați

6 abilități de care liderii au nevoie în situații de criză

După o pandemie și un război început în 2022, anul ce a trecut a fost unul intens pentru piața muncii. Necunoscutele și-au pus amprenta atât pe angajați, cât și pe angajatorii lor. Aceștia din urmă au avut și au nevoie în continuare de ancore emoționale foarte solide pentru a face față incertitudinilor. Iată care sunt acestea:

  • Ambiție foarte mare
  • Foarte stabili emoțional
  • Precauție scăzută (curaj și toleranță ridicată la impredictibilitate)
  • Grad mare de asertivitate (nu sunt deloc retrași sau rezervați în modul în care comunică și acționează)
  • Simț ridicat al afilierii față de echipă, grup, comunitate profesională
  • Apetit ridicat pentru risc (financiar sau teritorial)

„Cred că s-a înțeles, dovedit de astă dată, că viața merge înainte indiferent de adversitățile sociale, economice sau de alta natură. Generația care face astăzi business în România nu este a celor care au luptat în războaie mondiale, este formată din urmașii acestora. Liderii de azi au învățat din cărțile de istorie sau au ascultat la părinții și bunicii lor cum traversezi o perioadă într-adevăr grea și ce este cu adevărat important în viată ca să poți spune că ai reușit”, mai arată Mihaela Feodorof, Executive Coach & Business Consultant Performanceway.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri