Inteligența Artificială (AI) este văzută ca o cheie pentru deblocarea unor relații mai bune cu munca, în condițiile în care această relație este în prezent una tensionată, iar așteptările angajaților sunt tot mai mari, arată datele studiului Work Relationship Index, realizat de HP Inc.

Studiul, care a vizat peste 15.600 de respondenți din 12 țări, relevă faptul că Inteligența Artificială (AI) este văzută ca o cheie pentru deblocarea unor relații mai bune cu munca, în condițiile în care această relație este în prezent una tensionată, iar așteptările angajaților sunt tot mai mari.

Inteligența artificială reprezintă o oportunitate semnificativă de a transforma dinamica muncii noastre și de a asigura un mediu mai pozitiv și mai productiv pentru toți. Pentru a favoriza o mai bună înțelegere și acceptare a AI - și pentru a se asigura că angajații știu cum să profite de beneficiile acesteia - liderii de business trebuie să preia inițiativa educării angajaților, să fie vârful de lance al integrării eficiente a inteligenței artificiale.

Dave Shull, președinte al HP Workforce Solutions în cadrul HP Inc.

Cum poate AI-ul să ajute la detensionarea relației individ-muncă

La nivel global, există o tensiune notabilă în relația dintre indivizi și locul de muncă. Doar 27% dintre angajații de birou spun că au o relație de muncă sănătoasă. În același timp, așteptările lor în raport cu locul de muncă au crescut - 58% au confirmat acest trend în ultimii trei ani, la nivel global. Acest lucru este deosebit de pronunțat în țările cu economii în creștere (71%), față de statele cu economii mature (50%).

Potențialul inteligenței artificiale de a promova relații mai sănătoase cu munca este bine înțeles de angajați, iar liderii de business și factorii de decizie din domeniul IT sunt cei care deschid calea. 54% dintre angajații cu muncă de birou, 72% dintre liderii de business și 70% dintre factorii de decizie din domeniul IT înțeleg rolul pe care AI îl poate juca în îmbunătățirea echilibrului dintre viața profesională și cea privată. De asemenea, angajații (58%) și liderii de business (75%) consideră că AI poate simplifica sarcinile și le poate ușura munca.
În țările cu economii în creștere, 76% dintre angajații de birou cred că AI le va face munca "mai ușoară", iar 75%, "mai interesantă".

Liderii de business trebuie să ghideze integrarea AI

Decalajul dintre liderii de business, factorii de decizie din domeniul IT și angajați demonstrează nevoia ca prima categorie să comunice în mod eficient beneficiile inteligenței artificiale și să instruiască angajații cu privire la modul în care să o integreze în procesele lor de lucru - pentru a contribui la obținerea unor rezultate mai bune, în același timp cu consolidarea relațiilor dintre indivizi și muncă. Sondajul a arătat că persistă incertitudinea cu privire la modul optim de utilizare a AI:

  • Aproape 2 din 5 persoane (42%) nu sunt sigure când ar trebui să utilizeze inteligența artificială la locul de muncă.
  • 41% se simt slab pregătiți pentru a valorifica întregul potențial al AI în proiectele lor.

„Într-o perioadă în care companiile se străduiesc să obțină un nivel mai mare de implicare, retenție și productivitate la locul de muncă, dar și să își mențină angajații inspirați, integrarea strategică a inteligenței artificiale apare ca o forță importantă de transformare”, a declarat Stella Low, Chief Communications Officer, HP Inc.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri