Deficitul de forţă de muncă în România ar putea ajunge la 224.000 de persoane în 2026, în lipsa unor măsuri imediate, comparativ cu un nivel estimat de 145.000 de persoane în 2022. Tot mai multe companii se confruntă cu dificultăți de a recruta angajații potriviți, iar în următorul deceniu, deficitul de forță de muncă și de competențe e printre cele mai mari riscuri cu care se va confrunta economia României spun specialiștii în resurse umane Smartree.Conform Comisiei Europene, suntem pe locul 3 în Europa la capitolul abandon școlar timpuriu. 1 din 5 copii din mediul rural renunță la studii, până la terminarea clasei a VIII-a, pentru a aduce un venit suplimentar familiei. Jumătate din copiii României sunt la risc de sărăcie și excluziune sociale, cu șanse reduse de a-și construi un viitor.

Pornind de la aceasta realitate dura pe piata muncii si a educatiei in mediile defavortizate, Smartree, jucator cheie in segmentul serviciilor de outsourcing de salarizare si administrare de personal din Romania impreuna cu Teach For Romania au lansat revista 15 sub 15. Inspirata dupa o editie speciala a unei reviste internationale de business, revista documenteaza

15 povești ale tinerilor sub 15 ani, vârsta legală de angajare în România, și munca lor care a impresionat o lume.

”Proiectul realizat impreuna cu Teach For Romania, 15 sub 15 vorbeste despre o realitate pe care nu o vezi în revistele de business, dar există lângă noi. Sunt copii care muncesc cu ziua la fermă sau pe câmp, cresc animale, culeg recolte, fac menaj în casele oamenilor sau au grijă de frați mai mici și care uneori sunt forțați să renunțe la studii pentru a aduce un venit suplimentar în familie. Este important să conștientizăm că numai prin implicare astăzi putem avea o forță de muncă și o societate mai sănătoasă, mai prosperă, mâine. Copiii de azi au nevoie de susținere și încurajare pe traseul lor către oportunități care să le asigure o viață normală. Educația este șansa copiilor la o viață bună, iar noi avem datoria de a le-o oferi”, a declarat Alexandra Peligrad, CEO Smartree.

O soluție prin care putem reduce deficitul de forță de muncă pe termen mediu este integrarea pe piața muncii a segmentelor care sunt în prezent marginalizate. Potențialul cel mai mare se află în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, care în prezent nu sunt înrolați în niciun program educațional sau de formare și nu sunt angajați, această categorie numărând aproximativ 350.000 de persoane.

Dacă ești reprezentantul unei companii, redirecționează gratuit 20% din impozitul pe venit și sprijină programele educaționale Teach for Romania din mediul rural. Un gest mic poate avea un impact atât de mare. Investind în profesori motivați și resurse testate cu peste 20.000 de elevi din medii vulnerabile, investești în forța de muncă de mâine. Orice copil merită o șansa egală la educație de calitate și o carieră mai bună în viitor. Ține doar de noi să îi ajutăm.

Citește poveștile pe 15sub15.ro și descarcă formularul prin care poți dona gratuit 20% din impozitul anual pe venit al companiei pe care o reprezinti pentru educația din România.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri