Romanii platesc pentru energie mai mult decat locuitorii Luxemburgului, cea mai bogata tara UE

Consumatorii casnici din Romania platesc preturi aproape duble la electricitate comparativ cu francezii, raportat la puterea de cumparare, in timp ce pretul gazelor este, dupa aceleasi criterii, apropiat de media UE si mai ridicat decat in tari precum Luxemburg, Franta sau Belgia, scrie Mediafax.

Desi romanii beneficiaza, in valoare nominala, de cele mai scazute preturi la gaze din UE si aproape cel mai reduse tarife la electricitate, veniturile mici ale populatiei urca aceste cifre pana aproape de si chiar peste media Uniunii Europene, raportat la puterea de cumparare, reiese dintr-un comunicat prezentat miercuri de Eurostat.

Astfel, consumatorii casnici din Romania plateau, in a doua jumatate a anului trecut, 10,52 euro per 100 kWh de electricitate, in urcare cu 8,1% comparativ cu aceeasi perioada din 2009. Raportat la puterea de cumparare, pretul creste de aproape doua ori, la 20,25 euro per 100 kWh, lasand in urma media UE, de 17,08 euro.

Spre comparatie, francezii platesc 15,98 euro per 100 kWh in termeni nominali, insa tariful ajustat in functie de paritatea puterii de cumparare este de 11,26 euro, putin peste jumatate din cel calculat in cazul Romaniei si cu mult sub media UE.

Franta are astfel cele mai mici tarife la electricitate din Uniunea Europeana raportat la veniturile populatiei, precedata de Finlanda (11,45 euro), Grecia (12,75 euro) si Marea Britanie (14,32 euro).

De altfel, Romania este pe locul al saptelea in UE in functie de preturile la electricitate la paritatea puterii de cumparare.

Cele mai ridicate tarife la energie electrica astfel calculate sunt suportate de consumatorii casnici din Ungaria (25,7 euro), Slovacia (24,7 euro) si Germania (23,2 euro).

In termeni nominali, cele mai reduse preturi la electricitate din UE au fost inregistrate in Bulgaria (8,3 euro per 100 kWh), Estonia (10 euro), Letonia si Romania (circa 10,5 euro fiecare). La polul opus se regasesc Danemarca (27,1 euro), Germania (24,4 euro), Cipru (20,2 euro) si Belgia (19,7 euro).

Pentru gaze naturale, romanii au platit in a doua jumatate a anului trecut 7,73 euro pe gigajoule, in urcare cu 4,3% fata de aceeasi perioada din 2009, se arata in raportul Eurostat.

Raportat la puterea de cumparare, tariful creste de aproape doua ori, la 14,88 euro, insa ramane sub media UE, de 15,88 euro.

Francezii beneficiaza si in cazul gazelor de preturi mai mici decat romanii raportat la venituri, de 13,96 euro, desi tariful nominal este de 15,98 euro pe gigajoule.

Raportat la puterea de cumparare, cele mai mici preturi la gaze din UE se regasesc in Luxembourg (10,9 euro pe gigajoule), Marea Britanie (11,6 euro), Irlanda (12,7 euro) si Franta (circa 14 euro), iar cele mai ridicate in Bulgaria (26,9 euro), Ungaria (25,1 euro) si Suedia (23,8 euro).

Dupa tarifele reale, cele mai scazute tarife la gaze pentru consumatorii casnici au fost inregistrate in Romania (7,7 euro pe gigajoule), Estonia (11,1 euro), Letonia (11,3 euro) si Marea Britanie (11,7 euro). La polul opus se regasesc Suedia (30,3 euro), Danemarca (30,1 euro), Italia (21,9 euro) si Olanda (19,8 euro).

ANRE a anuntat recent ca pretul gazelor naturale achitat de populatie si producatorii de energie termica va fi mentinut pana la 1 iulie 2012, dar consumatorii industriali vor plati cu 10% mai mult incepand de la 1 iulie 2011.

Totodata, pretul final reglementat al gazelor "creste in medie cu circa 10% pentru consumatorii non-casnici, cu exceptia producatorilor de energie termica, pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice care este destinata consumului populatiei, incepand cu 1 iulie 2011".

FMI a cerut Guvernului sa prezinte, pana in luna septembrie, un calendar etapizat de liberalizare a preturilor gazelor naturale, pana in 2013 in cazul companiilor si din 2013 in 2015 in cazul populatiei. Liberalizarea preturilor vizeaza si sectorul energiei electrice.

Piata furnizorilor de gaze din Romania catre consumatorii finali este impartita intre E.ON (Germania), GDF Suez (grup franco-belgian) si o divizie a OMV Petrom. Compania controlata de grupul OMV se ocupa mai mult de productia de gaze, alaturi de societatea de stat Romgaz.

Principalii jucatori de pe piata furnizarii de electricitate sunt cele trei filiale inca neprivatizate ale Electrica (Transilvania Nord, Transilvania Sud si Muntenia Nord), alaturi de CEZ (Cehia), E.ON si Enel (Italia).

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri