Profitul net atribuibil actionarilor OMV Petrom a crescut cu 5% anul trecut, ajungand la un nou nivel record, de 3,9 mld. lei. Compania ia in calcul investitii de 1 mld. euro in 2013.

Date financiare OMV Petrom

Profitul EBIT a crescut cu 15% anul trecut pana la 5,6 mld. lei. Vanzarile celei mai mari companii din Romania au crescut in 2012 cu 16% pana la 26,2 mld. lei.

Dupa rezultatele record de anul trecut, managementul OMV Petrom S.A. ia in considerare alocarea unui buget investitional de peste1 mld. euro pentru 2013 si intentioneaza sa propuna alocarea de dividende pentru anul financiar 2012, aspecte ce vor fi supuse aprobarii ulterioare de catre Consiliul de Supraveghere si, respectiv Adunarea Generala a Actionarilor.

“Dupa o perioada recenta caracterizata prin preturi volatile ale titeiului si incertitudine macroeconomica, 2012 a fost un an de relativa stabilitate, cu performanta operationala si financiara foarte buna pentru Petrom. Acesta a fost rezultatul investitiilor semnificative efectuate in activitatile noastre principale in anii precedenti si al accentului pus pe excelenta operationala. In activitatea operationala, am compensat in mare masura declinul natural al productiei de hidrocarburi si am urmarit oportunitatile de explorare, am demarat exploatarea comerciala a centralei electrice de la Brazi si am realizat imbunatatiri progresive ale structurii mixului nostru de produse din rafinare", spune Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom.

Gheorghe a adaugat ca "estimarile preliminare ca urmare a forarii primei sonde de explorare offshore la mare adancime, in parteneriat cu ExxonMobil, la inceputul anului 2012, indica o descoperire de gaze. Am initiat, de asemenea, cel mai mare program de seismica 3D din sectorul romanesc al Marii Negre, in ape de mare si mica adancime. In 2013 vom continua sa ne concentram eforturile pe excelenta operationala, stabilizarea volumelor de productie si valorificarea oportunitatilor de crestere prin intermediul lucrarilor de explorare si al achizitiilor de licente de explorare.

"In acest scop, una dintre prioritatile noastre o reprezinta dialogul cu autoritatile pentru definirea unui cadru fiscal si de reglementare pe termen lung, stabil si rezonabil, conditie esentiala pentru efectuarea investitiilor semnificative si pe termen lung necesare in industria de titei si gaze”, a declarat Mariana Gheorghe.

Perspective pentru 2013

Pentru 2013, compania estimeaza ca pretul mediu al titeiului Brent se va situa peste valoarea de 100 USD/bbl, iar diferentialul Brent-Urals va continua sa fie relativ mic.

Pe piata locala a gazelor Petrom estimeaza ca cererea se va mentine stabila, desi vor exista unele presiuni.
Efectele cresterii economice modeste se preconizeaza a fi acompaniate de masurile de eficientizare din industrie, in contextul liberalizarii pretului la gaze. In ceea ce priveste pretul gazelor, guvernul a aprobat un calendar de majorare treptata a preturilor reglementate la gazele din productie interna pentru perioada 2013-2014, in conformitate cu prevederile noii legi a energiei electrice si a gazelor precum si cu cea de-a saptea revizuire a programului economic al Romaniei de catre FMI si Comisia Europeana.

Prima majorare se aplica sectorului non-casnic, incepand cu luna februarie 2013.

Conform legii, termenul limita privind liberalizarea deplina a pietei gazelor naturale pentru sectorul non-casnic este sfarsitul anului 2014, cu posibilitate de prelungire pana la sfarsitul anului 2015, iar pentru consumatorii casnici termenul limita este sfarsitul anului 2018.

De asemenea, incepand din februarie 2013, guvernul a introdus si un pachet de masuri fiscale, care afecteaza producatorii de titei si gaze, impunand o taxa de 60% pe veniturile suplimentare din liberalizarea preturilor la gazele din productia interna, din care se deduc redeventele aferente si investitiile din activitatea de explorare si productie (fara a depasi, insa, 30% din veniturile aditionale); in plus, guvernul a introdus si o taxa de 0,5% pe extractia de titei, ce a intrat in vigoare tot in luna februarie.

Desi legislatia secundara inca nu a fost definita, in 2013 oficialii Petrom nu se asteapta la un impact financiar substantial din liberalizarea preturilor la gaze si implementarea noilor masuri fiscale, tinand cont ca rezultatele anului 2012 reflecta deja conditiile contractuale mai bune pentru vanzarile de gaze din productie interna, comparativ cu nivelul introdus oficial, de 495 lei/1.000 mc.

Cele doua masuri sunt in vigoare pana la sfarsitul anului 2014, an care coincide cu expirarea regimului actual de taxare pentru titei si gaze.

Dinamica ofertei pe piata energiei electrice estimam ca va exercita presiune asupra preturilor, ca urmare a punerii in exploatare a unor capacitati suplimentare din surse regenerabile, dar si ca efect al cererii reduse, ce reflecta cresterea economica modesta si masurile viitoare de eficientizare energetica.

Marjele si volumele din activitatea de rafinare si marketing vor continua sa ramana sub presiune, ca urmare a cotatiilor internationale ridicate la titei si produse petroliere precum si ca efect al revigorarii economice usoare in regiunea in care ne desfasuram activitatea, se mentioneaza in raportul OMV Petrom.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri