"Este vorba despre o ordonanta de urgenta prin care se vor reduce arieratele si va creste atractivitatea la privatizare a Complexului Energetic Hunedoara. Este vorba de transmiterea obligatiei debitorului initial, Compania Nationala a Huilei, catre noul debitor, Complexul Energetic Hunedoara, sub rezerva acordului creditorului, este vorba de ANAF", a comunicat consilierul premierului pe probleme de comunicare, Mirel Palada.

El nu a dorit sa prezinte detalii, aratand ca actul normativ aprobat de Guvern va fi public atunci cand va aparea in Monitorul Oficial. La insistenta jurnalistilor, el a confirmat insa datele acestora, din care rezulta ca Guvernul sterge astfel datorii de 70 milioane lei ale CE Hunedoara fata de CNH, printr-o operatiune in care si datoriile CNH la buget sunt preluate de aceasta companie.

Consilierul guvernamental a sustinut insa ca statul roman nu si-ar permite sa elaboreze o legislatie care sa contravina normelor UE in domeniul ajutorului de stat.
Compania Nationala a Huilei, aflata in lichidare, a cerut insolventa Complexului Energetic Hunedoara, pentru o creanta certa de 70,7 milioane de lei (15,8 milioane de euro).

Citeste si:

In 6 noiembrie, a fost depusa la Tribunalul Hunedoara cererea CNH privind deschiderea procedurii insolventei.
Pentru a evita deschiderea procedurii, Guvernul a elaborat o ordonanta de urgenta in care se arata ca, in scopul diminuarii simultane a datoriilor CE Hunedoara catre Compania Nationala a Huilei si a datoriilor Companiei Nationale a Huilei catre bugetul general consolidat administrat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, a fost identificata urmatoarea posibilitate: CE Hunedoara preia o datorie in cuantum de 70,2 milioane lei pe care CNH o are de achitat catre ANAF, reprezentind o parte din obligatiile fiscale neachitate ale acesteia, iar datoria fiscala a CNH catre bugetul general consolidat se diminueaza cu valoarea nominala a obligatiei preluate de catre CE Hunedoara, respectiv cu 70,2 milioane lei. In acelasi timp, creanta comerciala in aceeasi suma detinuta de catre CNH asupra CE Hunedoara se stinge.

Complexul Energetic Hunedoara a fost infiintat anul trecut, prin fuziunea termocentralelor de stat Deva si Paroseni, si produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului. Complexul are o putere instalata de 1.435 MW si asigura aproximativ 5% din productia nationala de energie.