"Valoarea contractelor incheiate in prima parte a anului este aproximativ egala cu valoarea insumata a exporturilor din ultimii 3 ani. Sunt companii: Uzina Mecanica Sadu, Uzina Mecanica Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanica Mija si Carfil Brasov care vor atinge capacitatea maxima de productie si in acelasi timp un grad mare de ocupare a fortei de munca", arata Ministerul Economiei, intr-un comunicat citat de Mediafax.

Industria este dependenta de piata externa, atat in ceea ce priveste aprovizionarea cu materii prime, materiale, subansamble sau componente cat mai ales din punct de vedere al desfacerii, in conditiile in care peste 80% din productie este destinata exportului. Cifra de afaceri a companiilor din domeniul apararii a crescut in primul semestru cu 13%, la 309,1 milioane lei, iar exporturile au urcat fata de aceeasi perioada a anului trecut cu 31,7%, la 284 milioane lei.

Cele mai mari majorari ale afacerilor au fost inregistrate de Uzina Mecanica Sadu - 65%, Fabrica de Arme Cugir - 60%, IAR - 52% si Romarm - 47%. In ceea ce priveste livrarile pe piete externe, companiile cu cele mai mari cresteri sunt Avioane Craiova - 86,5%, Romarm - 39,3% si IOR - 28,2%. Companiile din industria de aparare se confrunta insa in continuare cu probleme precum arieratele istorice, tehnologiile invechite si active fara legatura cu productia.