Foldo este afacerea cu mobilier si decoratiuni din carton de 200.000 de euro, inceputa in urma cu patru ani de Nicolae Baciu. Din participarea la targurile din tara, Foldo a ajuns sa vanda produse in Japonia, Israel, Statele Unite si Finlanda, iar acum vrea sa devina cu adevarat producator si negociaza cu distribuitori din tara, dar si de peste hotare.

Cum a inceput Foldo?

Nicolae Baciu a decis, in urma cu cativa ani, sa se mute si sa ia cu el patul, o canapea si un dulap. Era prea complicat, a renuntat la idee si s-a apucat sa isi faca singur mobila din paleti. A cautat, apoi, un material care sa fie prietenos cu mediul inconjurator, sa se plieze si sa fie accesibil la pret. A gasit cartonul si a facut din el o canapea, care nu a fost utilizabila, pentru ca materialul era prea subtire. Asa a inceput sa se documenteze si a descoperit ca in lume, in ultimii zeci de ani, au mai fost realizate obiecte de mobilier din carton.

„Prin 2014 am decis ca trebuie sa fac mobila din carton, pentru ca indeplineste toate conditiile: este reciclabil, este usor, este ieftin”, spune Nicolae Baciu.

Prima canapea functionala a realizat-o cu rigla si cutterul, apoi si-a dat seama ca nu este fezabil si a cautat echipamentele necesare pentru a simplifica munca. L-a ajutat mult experienta din agentia de publicitate unde a lucrat si continua sa lucreze.

In 2014 si-a expus produsele la Galeriile Orizont, apoi a participat la targul Made in Ro, unde a primit felicitari pentru obiectele realizate, dar putine comenzi. Si-a dat seama ca pretul stabilit pentru obiecte reprezinta un impediment pentru clienti si a incercat sa il reduca.

In prezent lucreaza sase persoane la atelierul Foldo, care se dedica realizarii de obiecte de mobilier, corpuri de iluminat, jucarii, decoratiuni si standuri, iar Nicolae a ramas sa se ocupe mai mult de agentia de publicitate.

O afacere in crestere in urmatorii ani

Investitia se ridica pana acum la circa 250.000 de euro. Anul trecut, compania a avut o cifra de afaceri de 120.000 de euro, atelierul de mobila ruland afaceri de 80.000 de euro. Anul acesta, firma estimeaza o cifra de afaceri de circa 200.000 de euro, 180.000 de euro fiind doar afacerile atelierului Foldo. Fondatorul atelierului estimeaza ca businessul va creste in urmatorii patru-cinci ani, intrucat au investit in echipamente pentru a deveni un producator de mobila.

Inca de anul trecut, Foldo a cumparat utilaje de productie in serie care fac mii de bucati dintr-un model pe zi, spre deosebire de cateva sute de modele pe luna. Astfel, au redus costurile de productie si, implicit, costurile produselor, si pot realiza suficiente obiecte pentru a le plasa unui distribuitor.

„Cea mai grava problema era la corpurile de iluminat, care aveau niste preturi foarte mari din pricina productiei. Am incercat sa le fac mai accesibile, cautand solutii astfel incat sa nu pierd din calitatea lor, sa am acelasi finisaj, dar sa fac suficiente cat sa pot acoperi cererea. Pana acum am reusit sa acoperim cererea de pe online, cu magazinul nostru, cu eMAG, cu cativa parteneri sau cu achizitie si vanzare, insa, acum, tot participand la targuri, avem cereri pentru distributie, ceea ce noi nu puteam sa facem. Noi putem sa facem cel mult 700 de bucati pe luna. Asta insemna sa nu mai facem nimic altceva, sa facem doar corpuri de iluminat. Dar, cand ai angajati si chirie de platit, nu iti permiti sa traiesti doar din corpuri de iluminat si atunci, trebuie sa cresti productivitatea. Utilajul poate sa produca 400-500 de bucati pe ora. Evident, mai avem partea de finisaje. Dupa estimarile mele, putem produce in jur de 3.000 de bucati pe zi. Cu utilajul asta putea produce mai multe, nu doar corpuri de iluminat. Atunci, o sa avem sarje de productie. O sa facem niste stocuri, o sa stocam la inceput 3.000-4.000 de bucati din fiecare sortiment, apoi o sa producem fotolii, 1.000-1.500 si tot asa. Facem cicluri de productie. Pana acum nu puteam intra in retele, pentru ca nici aprovizionarea nu puteam sa o facem in prima faza. Din ianuarie vom fi pregatiti”, spune Nicolae.

Planul este ca Foldo sa devina producator de mobilier si corpuri de iluminat din carton, iar acum cauta distribuitori si negociaza contracte, pe langa cele deja stabilite cu revanzatorii din Japonia, Israel, Statele Unite sau Finlanda.

„Trecem prin procesul de scalare, renuntam la a mai vinde cu bucata, devenim producatori si vindem prin distribuitori. Acum suntem intr-un proces in care ne cautam distribuitori, negociem contracte, canale de vanzare, stabilim detalii. Speram sa fim prezenti in trei retele de bricolaj, avem o intelegere aproape semnata cu o retea din Franta. Pe partea de international avem deja contracte semnate cu revanzatori specializati, unii sunt pe articole pentru copii, altii pe articole de iluminat: Japonia, Statele Unite, Israel, Germania, Olanda, Suedia”, spune NIcolae.

Un carton care arata premium

Obiectivul Foldo a fost inca de la inceput sa faca din carton un obiect premium, cu atentie la detaliu si strict util. Nicolae a incercat sa gaseasca pe cineva care sa realizeze produsele, dar nu a gasit, asa ca a ajuns la o echipa de sase persoane si vrea sa angajeze zilieri si muncitori necalificati care sa ii ajute, punctual, in anumite perioade din an, cand sunt aglomerati.

„Ne-a fost foarte greu sa gasim pe cineva care sa produca produsele noastre la nivelul de calitate pe care ni-l dorim noi sau pe care reusim sa il scoatem noi de aici, din atelier. Ca sa poata cineva sa ne produca obiectele, trebuie sa fie din industria ambalajelor, iar aici nu exista atat de multa atentie la detaliu. La noi trebuie ca totul sa se potriveasca, avem niste standarde de calitate autoimpuse, tocmai pentru faptul ca chiar daca e un carton, sa arate ca un obiect premium. Asta e obiectivul: sa facem dintr-un material aparent fara valoare, un produs valoros”, spue Nicolae.

Obiectele din carton se asambleaza rapid, timpul necesar pentru un fotoliu fiind intre 10 si 25 de minute. Nu necesita suruburi sau adevizi, asa ca pot fi asamblate in joaca, iar procesul de reciclare este simplificat in acest fel, obiectele fiind 100% reciclabile.

Citeste si:

    Cele mai vandute produse sunt corpurile de iluminat, apoi patutul pentru nou-nascuti, care se vinde, in special, peste hotare, fiind urmat de obiectele din sectiunea de jocuri si jucarii si decoratiuni.

    Fondatorul Foldo vrea sa realizeze un kit complet de mobilare pentru persoanele care au nevoie de mobila in apartament, dar nu au resurse financiare necesare.

    Sursa foto: Facebook Foldo

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Anca Olteanu
    Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Companii »


    Setari Cookie-uri