În lipsa măsurilor de sprijinirea a IMM-urilor, efectul scumpirilor se va transfera în totalitate asupra consumatorilor, persoane fizice şi juridice, fapt care va conduce la creşterea generalizată a preţurilor şi scaderea competitivităţii economiei româneşti, potrivit Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

CNIPMMR îşi exprimă susţinerea pentru adoptarea de măsuri care vin în sprijinul IMM-urilor, având ca efect susţinerea acestora pentru continuarea activităţii şi păstrarea angajaţiilor.

De asemenea, instituția consideră că măsurile prevăzute în proiectul de lege trebuie încadrate într-un pachet de măsuri de suport economic alături de mărirea nivelului investiţiilor publice care să asigure a creşterea competitivităţii economiei.

Raportat la proiectul de lege, CNIPMMR consideră că sunt necesare clarificări din partea iniţiatorilor privind următoarele aspecte:

  • Stabilirea modalităţii prin care are loc compensarea creşterii costurilor cu energia electrică şi gaze naturale: ajutor nerambursabil de 50% din cheltuielile suplimentare sau deducerea din impozit. Nu este clar ce se întelege prin “alocare financiară nerambursabilă deductibilă din impozit”;
  • Menţionarea clară a faptului că ajutorul se acordă printr-o schemă de ajutor de minimis implementată de Ministerul Economiei.

În spaţiul public a fost prezentat recent proiectul de lege privind stabilirea măsurilor de sprijin a IMM-urilor , a căror activitate este afectată de creșterile de prețuri și tarife la energie, gaze și combustibili.

Acesta îşi propune să asigure:

  • compensarea cheltuielilor suplimentare determinate de creșterile de prețuri și tarife, cheltuieli care sunt obiectiv necesare pentru activitatea IMM-urilor;
  • menținerea accesibilității IMM-urilor la input-urile de energie, gaze natural și carburanți;
  • evitarea intrării IMM-urilor afectate pe pierderi și ulterior în insolvență sau faliment;
  • protecția locurilor de muncă;
  • menținerea competitivității firmelor.

Susținerea financiară a IMM-urilor a căror activitate este afectată de creșterile de prețuri și tarife la energie, gaze naturale și combustibil constă atât într-un ajutor nerambursabil pentru acoperirea unei părți din cheltuielile suplimentare ocazionate de creșterile de prețuri și tarife cât și/sau dintr-o alocare financiară nerambursabilă deductibilă din impozitul pe cifra de afaceri sau impozitul pe profit, astfel:

  • ajutor nerambursabil de 50% din cheltuielile suplimentare;
  • alocare financiară nerambursabilă deductibilă din impozitul pe cifra de afaceri sau, după caz, din impozitul pe profit sau impozitul pe cifra de afaceri datorat anual de beneficiar, pe o perioadă de cel mult 3 ani, până la acoperirea a 50% din cheltuielile suplimentare eligibile.

Modalitatea de sprijin, ajutor nerambursabil sau deductibilitatea din impozit, se face conform dorinţei benefiarului, acesta având posibilitatea de alegere între cele două forme de sprijin.

Susținerea financiară se acordă pe o perioadă de 6 luni începând din luna în care se înregistrează o creștere agregată a prețurilor și tarifelor la energie electrică și termică, gaze naturale și combustibil de cel puțin 5% față de nivelul acestora din luna decembrie a anului precedent.

Preţul energiei electrice a crescut cu 25% raportat la perioada similară a anului 2020, iar preţul gazelor naturale a urcat cu 20% faţă de iulie 2020, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Evoluţiile preţurilor la energie electrică şi gaze naturale din a doua jumătate a anului 2021 au creat numeroase dificultăţi mediului de afaceri românesc şi în special IMM-urilor, potrivit CNIPMMR.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri