Cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est a publicat rezultatele privind producția și vânzările în trimestrul al treilea al acestui an, iar evoluțiile sunt neașteptate.

Mai concret, producția și vânzarea de hidrocarburi (petrol și gaze naturale) au scăzut, conform rezultatelor publicate de companie. În schimb a crescut producția netă de energie electrică a OMV Petrom. Mai concret, de la o producție totală de hidrocarburi care depășea 122.000 bep/zi la sfârșitul lui 2021 s-a ajuns, în trimestrul 3, la 117.2000 bep/zi. Vânzările au scăzut de la 116-117.000 în 2022 la 112.000 bep/zi.

Scăderea la producția de petrol a fost cea mai semnificativă – cu 2 procente mai puțin față de trimestrul 2 și cu peste 7 procente mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut.

În schimb, producția de energie electrică la centrala pe gaze de la Brazi a fost de 1,42 TWh, față de numai 1,12 în trimestrul 2 și sub 1 TWh în primul trimestru.

Cât de mare este marja de rafinare a OMV Petrom

În schimb, marja de rafinare rămâne foarte mare. Acest parametru indică diferența dintre prețul cu care o rafinărie vinde produsele petroliere și cel cu care cumpără materia primă(țițeiul brut). OMV Petrom calculează marja de rafinare luând în considerare randamentele, evoluția prețului țițeiului, pierderile, dar nu și costurile cu utilitățile sau cu certificatele verzi.

Citește și: TOP: Cele mai mari rafinarii din lume

Dacă anul trecut, în trimestrul al treilea, marja de rafinare a OMV Petrom era de 7,19 $/bbl, anul acesta, în acceași perioadă, ea este de 17,10 $/bbl – adică aproape de două ori și jumătate mai mare. Valoarea este totuși în scădere: în T2 2022, marja ajunsese la valoarea record de 24,44, iar în T1 2022 era la 18,31. Trebuie precizat și că, începând cu trimestrul al doilea al acestui an, OMV Petrom folosește la calculul marjei de rafinare prețul țițeiului de referință Brent și nu Ural, ca înainte – iar Brent este mai scump (100 $/bbl vs. 73 $/bbl, în trimestrul al treailea).

Ca termen de comparație, Shell a avut, pe același interval de timp, o marjă de rafinare de 15 $/bbl.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri