Vicepreședintele gigantului energiei a vorbit despre schimbările pe care le va aduce proiectul Neptun Deep, atât la nivelul României, cât și al companiei.

Tranziție enegertică fără gaz nu se poate, a avertizat Alexandru Maximescu la Simpozionul Român al Energiei 2023. Toate proiectele din surse regerabile vor crea nevoia unui echilibru în sistem, iar cel mai flexibil combustibil pentru asta este gazul, a precizat vicepreședintele Regulatory & Corporate Public Affairs OMV Petrom. Centralele pe gaze produc energie electrică în bandă, adică 24/7, spre deosebire de eoliene sau solare, ceea ce le face vitale pentru echilibrare - aidcă ajustarea ofertei de energie electrică la cerere.

Neptun Deep va dubla producția actuală de gaze a României

”Ne bucurăm că sunt investiții, dar vor avea nevoie și de combustibil. OMV Petrom și Romgaz cred că au răspunsul”, a spus Maximescu, referindu-se la Neptun Deep. Platforma off-shore nu avea personal permanent și va fi înaltă cât 6 Coloane ale Infinitului puse una peste alta. ”Toate echipamentele sunt făcute special pentru acest proiect. Sunt echipamente de ultimă generație, folosite în marile dezvoltări off-shore din lume la ora actuală”, a spus Alexandru Maximescu.

Până acum investițiile - care sunt împărțite egal între OMV Petrom și Romgaz - au fost de 1,5 miliarde de euro, iar până la demarararea producției în Neptun Deep se vor mai investi aproximativ 4 miliarde de euro. Pe de altă parte, veniturile estimate ale statului român sunt estimate la 20 de miliarde de euro.

Potrivit lui Alexandru Maximescu, la platou producția va de circa 40.000 barili echivalent petrol pe zi, ceea ce va reprezenta probabil o dublare a producției de gaze naturale a României și ne va transforma în primul producător din UE. Neptun Deep ”va permite nu doar deservirea în întrregime a pieței românești, ne va transforma și într-un actor regional, care să furnizeze securitate energetică. Este un mesaj important mai ales pentru Republica Moldova”, a afirmat Maximescu.

Cel mai mare proiect individual de investiție după 1990

Pe de altă parte, noile centrale pe gaze care sunt planificate a fi inaugurate în următorii ani și care vor înlocui termocentralele pe cărbune vor face necesare volume tot mai mari de gaze. Doar Mintia, care ar trebui să fie pusă în funcțiune în 2026, va consuma 2-2,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Centrala de la Iernut, care ar urma să fie gata chiar la finalul anului viitor, va consuma circa un miliard, iar Ișalnița și Turceni, 1,5 miliarde (împreună). Practic, doar acestea vor crește cererea de gaze naturale cu circa 50% față de nivelul actual.

”Vom deveni producători predominant de gaze naturale, nu de țiței”, a precizat vicepreședintele OMV Petrom. El a subliniat că Neptun Deep este cel mai mare proiect individual de investiție realizat după 1990, depășind 5 miliarde de euro

Sursa foto: OMV Petrom

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri