UCM Reşiţa a fost preluată de Hidroelectrica prin societatea Uzina de Construcţii Maşini Hidroenergetice, a anunţat Euro Insol, administratorul judiciar al UCM.

"Administratorul judiciar Euro Insol anunţă că, la data de 11 martie 2024, a fost semnat Contractul de Vânzare a afacerii UCM Reşiţa S.A către Uzina de Construcţii Maşini Hidroenergetice S.R.L., societate ce are ca asociat unic Hidroelectrica S.A. Procedura de vânzare cuprinde toate activele, know how-ul, contractele în derulare, brevetele şi licenţele necesare continuării prestării serviciilor de fabricare, reabilitare şi îmbunătăţire a hidroagregatelor şi echipamentelor auxiliare, la care se adaugă un număr de aproximativ 450 de salariaţi", se arată în comunicatul Euro Insol.

Conform sursei citate, UCM Reşiţa S.A. este cea mai veche unitate industrială din Europa, fondată în anul 1771 şi care a proiectat, fabricat şi montat peste 90% dintre echipamentele hidroenergetice aflate în exploatarea Hidroelectrica.

Vânzarea a avut loc ca urmare a unui plan de reorganizare propus, redactat şi implementat de administratorul judiciar, plan ce a presupus, printre altele, o amplă reorganizare a activităţii UCM Reşiţa S.A., inclusiv conducerea societăţii de către administratorul judiciar.

Potrivit unui comunicat al Hidroelectrica, tranzacţia reprezintă un pas semnificativ în consolidarea poziţiei de lider a companiei pe piaţa hidroenergetică, obiectivul principal fiind eficientizarea operaţională.

"Semnarea acestui contract reprezintă un moment extrem de important pentru Hidroelectrica, un pas strategic nu doar pentru noi, ci şi pentru hidroenergetica românească. Suntem focusaţi pe ceea ce avem de făcut în continuare, pe consolidarea şi capitalizarea unităţii pe care am preluat-o astăzi şi pe integrarea acesteia cu Hidroserv, astfel încât să creştem semnificativ valoarea ambelor active. Vrem să valorificăm la maximum potenţialul, să aducem plus-valoare, performanţă şi competitivitate. Practic, prin această achiziţie, Hidroelectrica îşi consolidează capacităţile tehnologice şi, ceea ce este şi mai important, se pregăteşte să răspundă provocărilor viitoare ale industriei. Suntem siguri că Uzina de Construcţii Maşini Hidroenergetice S.R.L. împărtăşeşte viziunea noastră şi suntem încrezători că această tranzacţie va contribui la consolidarea pozitivă a industriei şi va aduce beneficii semnificative pentru Hidroelectrica. Ne asumăm continuarea tradiţiei de excelenţă a UCM Reşiţa S.A. - cea mai veche unitate industrială din ţara noastră, şi producătorul a peste 80% dintre echipamentele instalate în hidrocentralele din portofoliul Hidroelectrica. Cunoaştem foarte bine şi importanţa acestei unităţi şi pentru comunitatea locală din Reşiţa şi vrem să construim împreună o nouă etapă de succes în domeniul hidroenergetic ", a declarat Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica, citat în comunicatul companiei.

Administratorul judiciar a reuşit menţinerea societăţii în circuitul economic pentru o perioadă de aproximativ 13 ani de zile, procedura insolvenţei fiind deschisă în anul 2011.

"Această tranzacţie reprezintă încununarea eforturilor depuse de administratorul judiciar împreună cu întregul colectiv din cadrul UCM Reşiţa în această perioadă dificilă a insolvenţei care a depăşit 13 ani de zile. Din fericire a fost salvată cea mai veche unitate industrială din Europa, emblematică pentru România şi esenţială pentru sistemul energetic naţional. Mulţumim pe această cale tuturor angajaţilor UCM Reşiţa pentru buna colaborare. De asemenea, urăm succes Hidroelectrica în continuarea activităţii şi dezvoltarea noii companii. Deşi astfel de tranzacţii sunt foarte puţine pe piaţa insolvenţei din România, ne bucurăm că Euro Insol a coordonat o asemenea procedură, demonstrând încă o dată că avem cunoştinţele şi experienţa necesare să conducem şi să salvăm companii din diverse ramuri ale economiei", a declarat Adrian Munteanu, practician coordonator în cadrul Euro Insol.

Contractul de Vânzare a afacerii UCM Reşiţa S.A către Uzina de Construcţii Maşini Hidroenergetice S.R.L., societate ce are ca asociat unic compania Hidroelectrica SA, a fost semnat luni la sediul Hidroelectrica din Bucureşti. Documentul este actul final al tranzacţiei şi atestă îndeplinirea tuturor condiţiilor de către părţi, precum şi plata preţului de către cumpărător, respectiv suma de 67,9 milioane de lei.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi furnizează servicii tehnologice esenţiale pentru Sistemul Energetic Naţional. Compania operează 187 centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW şi deţine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW. În plus, Hidroelectrica se plasează în topul furnizorilor de energie din ţara noastră, cu un portofoliu de circa 600 mii de locuri de consum.

Sursa foto: Facebook / Hidroelectrica

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri