"Sigur ca problema euro a fost una din problemele discutate. Va pot informa, cum l-am informat si pe domnul presedinte, ca deocamdata obiectivul Romaniei nu a fost schimbat - acces in zona euro in 2015. Modul cum reusim sa reducem deficitul bugetar, dar si nivelul de indatorare ne indreptatesc sa mentinem acest obiectiv, dar, in acelasi timp criza economica ne-a dat o lectie extrem de serioasa tuturor. Va trebui sa ne reanalizam obiectivul accesului in zona euro prin prisma lectiei crizei", a declarat Traian Basescu dupa convorbirile cu omologul sau eston, Toomas Hendrik Ilves, potrivit Mediafax.

De asemenea, el a mai afirmat ca va declansa o dezbatere pe tema termenului de aderare la moneda euro.

"As vrea sa mai trag o concluzie. Pentru a fi performant in zona euro, trebuie sa ai o economie performanta si acesta este motivul pentru care in perioada urmatoare voi declansa o discutie la nivelul BNR, a Guvernului, a analistilor, daca este bine sa ne mentinem obiectivul 2015 sau trebuie sa ne ridicam performantele economiei la un nivel care sa ne asigure performanta si in interiorul zonei euro", a conchis Basescu.

Citeste si:

La randul sau, intrebat despre cum a afectat cetatenii aderarea Estoniei la zona euro, seful de stat eston a apreciat ca cel mai important aspect al aderarii l-a reprezintat inlaturarea fricii estonienilor cu privire la devalorizarea monedei nationale.

"Un aspect pozitiv al acestui proces prin care Estonia a trecut a fost acela ca s-a eliminat frica cetatenilor care aveau credite in euro ca le va creste dobanda, dar si faptul ca a crescut numarul investitiilor in Estonia", a mai spus Toomas Hendrik Ilves.