Ca urmare a reaparitiei a instabilitatii financiare mondiale, membrii Opozitiei critica declaratii optimiste care arata ca Romania este pregatita pentru criza.
Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat ca efectele unei noi crize care pare sa se profileze vor avea consecinte foarte puternice asupra economiei romanesti, care, in acest moment, prezinta riscuri mult mai mari decat ale economiilor solide ale altor tari.

"Romania este extrem de fragilizata in urma crizei economice care a fost prost gestionata de Guvernul Boc, care a agravat efectele crizei mondiale si nu a luat niciun fel de masuri de redresare. Prin urmare, Romania, in momentul de fata, poate sa aiba riscuri mult mai mari decat celelalte tari cu economii mai solide care au intrat in faza de revenire, de crestere si, ca atare, sunt foarte preocupat de ceea ce se intampla la nivel mondial, pentru ca efectele unei noi crize care pare sa se profileze vor avea efecte foarte puternice asupra slabei noastre economii", a spus Tariceanu, potrivit Mediafax.

El a precizat ca, daca Guvernul nu va face nimic in afara de a emite declaratii "triumfaliste" in care se mentioneaza ca Romania e pregatita pentru criza, atunci cei care vor suferi inca o data vor fi cetatenii, prin continuarea diminuarii puterii de cunparare atat a salariatilor din mediul privat si de stat, cat si a pensionarilor.

"Romania, in ultimii doi ani, a avut o rata de inflatie foarte ridicata, care a erodat puterea de cumparare a cetatenilor. Acest lucru nu se mentioneaza aproape deloc. Pe langa diminuarile de salarii decise de Guvern in sectorul bugetar, chiar daca pensionarii au fost feriti de o diminuare a pensiilor - nu toti, pentru ca stim ce s-a intamplat cu militarii - trebuie sa tinem cont de erodarea puterii de cumparare, care a avut o inflatie foarte ridicata si care nu a fost compensata in vreun fel de o majorare a pensiilor. Deci, la noi efectele crizei au fost dramatice si asupra veniturilor, si asupra mersului general al economiei", a sustinut Tariceanu.

Liderul deputatilor PNL a precizat ca, avand in vedere aceste considerente, se asteapta ca efectele unei noi crize sa nu ocoleasca Romania.
"Din aceasta situatie, ne asteptam ca efectele unei noi crize sa nu ne ocoleasca, ci, din contra, sa se faca simtita iarasi foarte puternic, pentru ca Guvernul actual nu a facut nimic timp de doi ani si jumatate", a conchis Tariceanu.

De asemenea, vicepresedintele PSD Constantin Nita a declarat ca se astepta la o reaparitie a instabilitatii financiare mondiale, iar Guvernul trebuie sa fie "excesiv de prudent" in fata "luptei pentru supravietuire" dintre euro si dolar.

Fostul ministru al IMM-urilor a afirmat ca semnele revenirii unei crize economice erau prezente inca de acum o luna, cand oficialii romani vorbeau cu optimism despre stabilitate.

"Asistam la o lupta intre dolarul american si moneda euro, pentru supravietuirea dolarului, iar acest conflict va genera turbulente si pe pietele financiare, si pe burse, si in economia internationala. Sa speram ca pe noi ne va afecta cat mai putin, dar nu ma astept la o evolutie mai buna a economiei mondiale", a spus Nita, potrivit Mediafax.

Vicepresedintele PSD a afirmat ca Guvernul de la Bucuresti ar trebui sa fie cat mai prudent, pentru ca un eventual soc pe plan intern va fi mai puternic decat cel din 2009.

"Trebuie sa fim nu doar prudenti, ci exagerat de prudenti, pentru ca daca Romania va intra din nou in recesiune, si sper sa nu se intample, situatia va fi cu mult mai dura decat acum doi ani. Guvernul trebuie sa fie foarte prudent atat in ce priveste investitiile, dar si in supravegherea, impreuna cu BNR, a sistemului bancar", a declarat Nita.

El a criticat Executivul pentru ca nu a luat masuri preventive, desi au existat voci care au avertizat asupra unei posibile reaparitii a crizei economice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri