Comparativ cu august, in septembrie preturile productiei industriale pentru piata interna s-au majorat cu 0,7%, iar cele pentru piata externa cu 1,3%, scrie Mediafax.

Pe sectoare de activitate s-au inregistrat cresteri de pret in industria prelucratoare, de 1%, in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, de 0,4%, si in industria extractiva, de 0,4%. Preturile produselor la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare s-au situat la acelasi nivel inregistrat in luna anterioara.

Totodata, pe marile grupe industriale se constata scumpiri de 1,5% in industria energetica, de 0,8% in industria bunurilor de folosinta indelungata si in industria bunurilor intermediare si de 0,5% in industria bunurilor de uz curent si in industria bunurilor de capital.

Citeste si:

Comparativ cu aceeasi luna din 2010, s-au remarcat cresteri de preturi la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, cu 10,9%, in industria prelucratoare, cu 9%, la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cu 4,4%, si in industria extractiva, cu 3,8%.

Pe marile grupe industriale, majorari semnificative au avut loc la produsele din industria energetica, de 11,7%, si la cele din industria bunurilor intermediare, de 8,3%.

Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent, cu o crestere de 6,7%, cele din industria bunurilor de capital, la care preturile au urcat cu 3,6%, si produsele din industria bunurilor de folosinta indelungata, care au urcat cu 3,5%.