Preturile productiei industriale, pe total piata interna si externa, au crescut in septembrie cu 0,9% comparativ cu august si cu 8,1% fata de luna corespunzatoare din 2010, fiind inregistrate scumpiri in majoritatea sectoarelor industriale, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Comparativ cu august, in septembrie preturile productiei industriale pentru piata interna s-au majorat cu 0,7%, iar cele pentru piata externa cu 1,3%, scrie Mediafax.

Pe sectoare de activitate s-au inregistrat cresteri de pret in industria prelucratoare, de 1%, in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, de 0,4%, si in industria extractiva, de 0,4%. Preturile produselor la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare s-au situat la acelasi nivel inregistrat in luna anterioara.

Totodata, pe marile grupe industriale se constata scumpiri de 1,5% in industria energetica, de 0,8% in industria bunurilor de folosinta indelungata si in industria bunurilor intermediare si de 0,5% in industria bunurilor de uz curent si in industria bunurilor de capital.

Comparativ cu aceeasi luna din 2010, s-au remarcat cresteri de preturi la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, cu 10,9%, in industria prelucratoare, cu 9%, la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cu 4,4%, si in industria extractiva, cu 3,8%.

Pe marile grupe industriale, majorari semnificative au avut loc la produsele din industria energetica, de 11,7%, si la cele din industria bunurilor intermediare, de 8,3%.

Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent, cu o crestere de 6,7%, cele din industria bunurilor de capital, la care preturile au urcat cu 3,6%, si produsele din industria bunurilor de folosinta indelungata, care au urcat cu 3,5%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Industria, la cel mai ridicat ritm de crestere din 2013 incoace