Deficitul comercial a scazut cu 1,18% in primele noua luni ale acestui an, la 6,9 miliarde de euro, exporturile crescand mai rapid decat importurile, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS), citate de Mediafax.

In perioada ianuarie-septembrie, exporturile au fost de 33,4 miliarde de euro, cu 24,2% mai mari fata de cele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut, iar importurile au urcat cu 19%, la 40,3 miliarde de euro.

Tranzactiile cu masini si echipamente de transport au reprezentat 41,2% din exporturi si 33,7% din importuri.

In acelasi timp, produsele manufacturate exportate de Romania au acoperit 33,8% din total, iar la importuri ponderea acestora a fost de 30,7%.

Un decalaj important a avut loc la produsele chimice, unde Romania a importat de doua ori mai mult decat a exportat (6,3% la export si 13,4% la import).

La produsele alimentare, bauturi si tutun, importurile au reprezentat 6,9% din total, depasind exporturile, a caror pondere a fost de 5,8%.
Importurile de combustibili minerali si lubrifianti au reprezentat 11,7% din total, fata de 5,9% la exporturi.

Pe langa masini, echipamente de transport si produse manufacturate, exporturile au fost mai mari decat importurile si la materii prime si materiale (7% din total exporturi si 3,6% din total importuri).

Cea mai mare parte a schimburilor comerciale din primele noua luni ale anului a fost realizata cu Uniunea Europeana.

Astfel, exporturile intracomunitare au fost de 23,7 miliarde euro, reprezentand 71,1% din total, in timp ce intrarile de 28,8 miliarde de euro au avut o pondere de 71,6% din total importuri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
[Infografic] Harta preturilor la droguri ilegale in Europa