Presedintele Basescu a declarat ca Romania va sustine la Consiliul European amendarea imediata a Protocolului 12 privind procedura aplicata deficitelor excesive, varianta care nu necesita ratificarea la nivelul statelor membre, urmand ca ulterior sa se recurga la varianta modificarii tratatului, scrie Mediafax.

Presedintele a spus ca pozitia Romaniei este aceea de a sustine pentru moment "amendarea imediata a Protocolului 12" al Tratatelor, care vizeaza procedura aplicabila deficitelor excesive, urmand ca, intr-o faza ulterioara, cand va exista un consens, sa se recurga la modificarea articolului 136 din Tratat si a Protocolului 14.

Presedintele a spus ca modificarea Tratatului in acest moment ar presupune ratificare prin Parlament sau referendum in fiecare stat membru, ceea ce ar lua cel putin un an. Presedintele a spus ca, in situatia actuala, Uniunea are nevoie de solutii urgente si in acest context a explicat ca varianta cea mai buna ar fi amendarea Protocolului 12, care se face doar prin consultarea PE si a BCE.

El a spus ca amendarea Protocolului 12 ar trebui facuta in sensul stabilirii unui calendar pentru atingerea unui grad de indatorare de 60% intr-un anumit termen pentru toate statele care depasesc acest procent in acest moment.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Curtea de Apel: Traian Basescu a colaborat cu Securitatea