Peste 1,2 milioane persoane lucreaza in economia informala, iar Romania are mari probleme din punctul de vedere al modului in care forta de munca este angajata, a declarat ministrul muncii, Gheorghe Barbu, la o conferinta de presa ocazionata de lanarea Cartei Albe a IMM-urilor 2006, informeaza NewsIn.

Scaderea cotizatiilor sociale cu 2% in 2006 a fost un prim pas pentru a convinge angajatorii care apeleaza la forta de munca fara forme legale sa intre in legalitate, a precizat Barbu. in 2007 va urma o alta reducere a contributiilor sociale, insa ministrul nu a precizat cat de mare va fi aceasta.

Numarul de salariati a crescut cu 115.000 in 2005 fata de 2004, iar sectorul firmelor mici si mijlocii a contribuit in cea mai mare masura la aceasta evolutie, a adaugat Barbu. Astfel, firmele mici si mijlocii au angajat, in medie, 3,15 persoane pe firma in 2005, iar personalul lor a crescut cu aproape o cincime raportat la numarul de salariati fata de 2004, arata o ancheta publicata, luni, de Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Citeste si:

Firmele din regiunea de dezvoltare Vest - care cuprinde judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis - au angajat cel mai mult, adica, in medie, 5,53 persoane pe firma, in timp ce in regiunea Sud-Vest (Oltenia), s-a inregistrat o medie de doar 1,3 noi angajati pe firma, potrivit anchetei CNIPMMR.

Experienta este cel mai important criteriu dupa care isi selecteaza personalul doua treimi din angajatorii din firmele mici si mijlocii. Spiritul de responsabilitate este indicat de 63% dintre angajatori, iar 61% pun accentul pe competenta, mai arata ancheta realizata de CNIPMMR.

Ancheta CNIPMMR a fost realizata in perioada martie - aprilie 2006 si a avut drept subiect situatia si performantele actuale ale intreprinderilor mici si mijlocii. Esantionul a fost de 1306 intreprinderi, din toate ramurile, categoriile de varsta si regiunile tarii, potrivit Cartii Albe a IMM-urilor 2006.