Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 195,77 miliarde lei preturi curente, pe serie bruta, in crestere cu 3,6%, in termeni reali, fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar in primele noua luni a urcat cu 3,7%, la aproape 498,49 miliarde lei, potrivit datelor INS.

Pe date ajustate sezonier, PIB-ul estimat pentru perioada iulie-septembrie s-a situat la 178,43 miliarde lei preturi curente, in crestere cu 1,4% fata de trimestrul anterior, in termeni reali, si cu 3,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), potrivit Mediafax.

In primele noua luni, PIB-ul estimat a fost de circa 527,59 miliarde lei preturi curente, in crestere anuala cu 3,7%. La cresterea PIB inregistrata in perioada ianuarie-septembrie au contribuit toate ramurile economiei, cu exceptia Agriculturii, silviculturii si pescuitului.

Astfel, comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante au avut un aport de 1,1%, cu o pondere de 16,7% la formarea PIB si al carui volum de activitate s-a majorat cu 7,1%.

Informatiile si comunicatiile au contribuit cu 0,8%, cu o pondere mai redusa la formarea PIB (6,7%), dar care au inregistrat o crestere a volumului de activitate de 12,8%.

Citeste si:
Orban: Starea finantelor, foarte proasta. Minus de 11 mld. la incasari
Ludovic Orban: Starea...

Industria a avut o contributie de 0,5% (cu o pondere de 22,7% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 2%), iar impozitele nete pe produs au avut un aport de 0,8% (cu o pondere de 12,6% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 6,3%).

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal, cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 5,7% contribuind cu 3,5% la cresterea PIB. La cresterea economica a mai contribuit formarea bruta de capital fix, cu 1,5%, consecinta a avansului volumului cu 6,8%.

O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-1%), avand in vedere majorarea cu 5,7% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu un avans mai mare al volumului importurilor de bunuri si servicii, cu 8%.
In primul semestru, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2014, cu 3,8%, atat pe seria bruta, cat si pe seria ajustata sezonier.

Comisia Europeana si-a imbunatatit estimarile in prognoza de toamna privind cresterea economica Romaniei, care va accelera in acest an si in 2016 la 3,5%, respectiv 4,1%, sustinuta de masurile de relaxare fiscala, care stimuleaza cererea interna.

Citeste si:
Croitoru-BNR: Cresterea taxelor acum ne-ar infunda in caz de recesiune
Croitoru, BNR: O crestere a...

Bugetul pentru anul in curs a fost fundamentat luand in calcul o crestere a PIB de 2,5%. Estimarile Comisiei Nationale de Prognoza indica un avans de 3,3%, iar FMI anticipeaza un avans de 3,4%.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Cu cat estimeaza Comisia Europeana ca va creste economia Romaniei