Companiile din Romania au planuri pentru a creste investitiile in cercetare si dezvoltare (R&D), insa acestea sunt motivate de utilizarea fondurilor europene, intrucat nu cunosc ce sprijin ofera statul roman sau nu sunt sigure cum ar fi interpretate fiscal aceste costuri de catre inspectorii ANAF. O sustinere mai mare din partea autoritatilor, prin ajutoare sau facilitati, si o predictibilitate fiscala mai buna ar putea duce la cresterea investitiilor in cercetare si dezvoltare, potrivit unui raport al firmei de consultanta Deloitte.

Investitiile in cercetare/dezvoltare genereaza inovatie si contribuie astfel la cresterea competitivitatii si a valorii adaugate produse de companie. Romania inregistreaza un nivel foarte redus al cheltuielilor pentru cercetare, fiind constant in coada clasamentului UE pentru astfel de investititii.

Potrivit studiului Deloitte, mai mult de jumatate dintre respondentii din Romania au in plan cresterea investitiilor in cercetare si dezvoltare in urmatoarele 12-24 luni, comparativ cu anul trecut, in timp ce 63% intentioneaza sa cheltuie mai mult in urmatorii trei-cinci ani.

Principala motivatie pentru companii o reprezinta noul program de fonduri europene (2014 – 2020) cu subventii noi pentru cercetare si dezvoltare, care le ofera motivatia de a co-finanta proiecte.

Economiile functionale investesc un procent semnificativ mai mare din PIB in activitati de cercetare si dezvoltare, iar avantajul fortei de munca relativ ieftine din tarile Europei Centrale este pus in umbra de investitiile considerabil mai mici in R&D, a declarat Tiberiu Negulescu, senior manager Deloitte Romania.

"Avand in fata acest tablou, speram ca autoritatile vor face schimbari menite sa continue stimularea investitiilor in cercetare si dezvoltare", a spus Tiberiu Negulescu.

Companiile din Romania au la dispozitie unele stimulente pentru inovatie, dar nu le cunosc sau le este teama de felul in care ar fi interpretate fiscal aceste stimulente de catre inspectorii ANAF.

"Companiile din Romania pot beneficia de diverse stimulente in vederea cresterii investitiilor in cercetare si dezvoltare, astfel incat sa genereze inovatie, dar, in mod surprinzator, jumatate dintre respondenti nu erau la curent cu aceste informatii, iar cealalta jumatate nu era sigura de felul in care urmau sa fie vazute acestea de catre inspectorii fiscali sau alte autoritati ale statului", a adaugat specialistul Deloitte Romania.

Raportul Deloitte CE R&D Survey a mai aratat ca un mediu de afaceri mai previzibil din punct de vedere fiscal ar atrage mai multe investitii in cercetare si dezvoltare, atat in Romania, cat si in regiune. O alta ingrijorare a investitorilor intervievati o reprezinta lipsa de cercetatori calificati si cu experienta.

Editia din acest an a Deloitte CE R&D Survey include zece tari din Europa Centrala: Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia. Peste 400 de persoane au participat la sondaj in perioada noiembrie 2015 - februarie 2016.

Principale concluzii ale studiului privind investitiile in cercetare din Romania:

  • 37% dintre respondenti au cheltuit intre 1% si 5% din cifra de afaceri pentru activitati de cercetare si dezvoltare, iar 22% au cheltuit peste 5% din cifra lor de afaceri
  • Procentul companiilor care au declarat ca nu au cheltuieli cu cercetarea si dezvoltarea a scazut fata de anul anterior (29% in 2014 si 16% in 2015)
  • Peste trei sferturi dintre respondenti (73%) considera ca investitiile in cercetare si dezvoltare au crescut competitivitatea produselor/ serviciilor lor, similar cu anul trecut
  • O mare parte dintre respondenti intentioneaza sa investeasca mai mult in activitati de cercetare si dezvoltare, comparativ cu anul trecut: 51% planifica investitii mai mari in urmatorii 1-2 ani, iar 63% in urmatorii 3-5 ani
  • Aproape jumatate dintre respondenti nu sunt la curent cu facilitatile fiscale si granturile pentru cercetare si dezvoltare: 45% nu sunt familiarizati cu facilitatile fiscale si nu beneficiaza de ele, in timp ce 43% nu sunt familiarizati cu granturile pentru cercetare si dezvoltare
  • Peste doua treimi dintre respondenti colaboreaza cu terti in realizarea unor proiecte de cercetare si dezvoltare

Principale concluzii pentru investitiile in cercetare din Europa Centrala:

  • Companiile au in plan o crestere a investitiilor in cercetare si dezvoltare atat in urmatorii 1-2 ani (45%), cat si in urmatorii 3-5 ani (57%)
  • Principalii factori care motiveaza companiile sa investeasca in R&D sunt existenta mai multor tipuri de beneficii: granturi, facilitati fiscale si personalul calificat
  • Majoritatea companiilor (71%) colaboreaza cu terti (universitati, institute de cercetare) si gasesc colaborarea drept benefica
  • Principalele ingrijorari exprimate de investitori sunt incertitudinile cu care se confrunta in momentul in care autoritatile fiscale modifica subventiile si deducerile fiscale de care au beneficiat, nesiguranta in identificarea activitatilor de cercetare si dezvoltare si lipsa cercetatorilor calificati si experimentati
  • Majoritatea companiilor prefera politicile de confidentialitate pentru a-si proteja know-how-ul si proprietatea intelectuala (69%), urmate de patente si modele de utilitate (40%) si marci inregistrate (31%)

Sursa foto: Syda Productions/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri