In tarile din Europa Centrala si de Est (ECE), aproape jumatate din populatia activa a inceput sa investeasca sau sa ia in considerare investitiile in pensii private individuale, pe langa cea de stat, iar una din cinci persoane din ECE detine, deja, un produs de investitii, arata un studiu realizat de Unicredit.
"Aceasta tendinta arata scepticismul fata de sistemul pensiilor de stat: in medie, doar 10% din populatia activa crede ca pensia de stat va fi suficienta pentru a acoperi cheltuielile zilnice dupa pensionare. Pe de alta parte, jumatate din populatia activa inca nu s-a gandit la investitii suplimentare pentru perioada pensionarii", a spus, miercuri, la Dubrovnik, coordonatorul diviziei de strategie si dezvoltarea afacerilor, in cadrul Bancii Austria Creditanstalt (BA-CA), divizia ECE a UniCredit Group, Helmut Bernkopf.

Diferenta dintre numarul celor care sunt sceptici fata de pensiile de stat si numarul oamenilor care detin un produs de investitii pentru pensionare arata potentialul din regiunea Europei Centrale si de Est. "in aceasta zona, va creste importanta serviciilor de consiliere profesionale si adaptate necesitatilor clientilor, precum si produsele performante. Pentru retelele bancare ca UniCredit Group, aceasta este o oportunitate imensa", a mai spus Bernkopf.

In Romania, ca si in celelalte tari sud-est europene, doar 7% dintre persoane detin un produs de investitii pentru pensii private, comparativ cu media de 20% din regiune. Astfel, in Bulgaria nivelul acestor investitii este de 10%, in Bosnia-Herzegovina de 7%, iar in Serbia de 5%. Singura exceptie este Croatia, in care 21% din populatie foloseste, deja, produse de investitii. In tarile nou intrate in Uniunea Europeana, in medie, una din trei persoane active a inceput sa faca investitii pentru viitor. in Republica Ceha 36% din persoane se gasesc in aceasta situatie, in Slovenia 34%, in Slovacia 32% , iar in Ungaria 31%. Polonia este singura tara din UE care e mult in urma altor tari, cu doar 8% din populatia activa investind in pensiile private.

Populatia cu varsta intre 30 si 39 de ani este cea mai activa in privinta investitiilor intr-o pensie suplimentara. in ansamblu, aproape 60% dintre persoanele din aceasta categorie de varsta a inceput, deja, sa economiseasca in vederea pensionarii sau ia in considerare aceasta posibilitate. Persoanele sub 29 de ani se afla la polul opus: majoritatea, aproximativ 70% inca nu s-a gandit la o investitie.

"Factorul interesant este ca aceasta categorie de varsta este una dintre cele mai nesigure in privinta situatiei financiare dupa retragerea din campul muncii. Una din patru persoane sub 29 de ani nu stie daca pensia de stat ii va fi suficienta traiului zilnic. Pe de alta parte, aceasta e categoria de varsta cel mai putin preocupata sa-si faca rezerve financiare pentru viitor", a spus expertul BA-CA in cercetare de piata pe zona ECE, Martin Mayr. "Pentru banci, acesta va fi un obiectiv de atins sa-i faca pe tineri sa realizeze diferenta si sa le ofere produsele potrivite. Tinerii au un avantaj imens: datorita perioadei de economisire mai lungi, vor trebui sa faca investitii mai mici pentru a primi plati suplimentare suficiente din surse ca pensiile private. Cu cat vor incepe sa economiseasca mai devreme, cu atat mai mare va fi profitul", a mai spus Helmut Bernkopf.

Cerere pentru "produse speciale de pensii"

Majoritatea populatiei active din tarile Europei Centrale si de Est (47%) ia in considerare sau deja a investit intr-o pensie privata din categoria "produse speciale de pensii". Acestea sunt produsele legate de obiectivul "planificare pentru pensie" ca fondurile de pensii, pensii oferite de companie si asigurari de pensii. Preferate in proportie de 28%, asigurarile de pensii sunt pe locul al doilea ca cea mai atractiva alternativa pentru economisirea in vederea pensionarii. Circa 27% din populatie intentioneaza sa utilizeze instrumentele "clasice" pentru o investitie in viitorul propriu.

Se pot observa diferente specifice fiecarei tari in preferintele fata de un produs sau altul: contractele de economisire si creditare (bausparen) sunt printre produsele preferate pentru fondurile de pensii in Cehia (30%), Croatia (15%) si Slovacia (14%). Investitiile in actiuni si fondurile de investitii in general (fonduri de pensii nespecificate) sunt folosite din ce in ce mai des in Slovenia (13%), Polonia (11%) si Slovacia (10%). Sarbii si romanii fac adesea investitii imobiliare (18%, respectiv 13%).

Bosniacii, romanii si slovacii tind sa prefere depozitele si conturile de economii (Bosnia 52%, Slovacia 39%, Romania 35%). incheierea asigurarilor de viata e preferata mai ales in Slovenia (47%), Croatia (44%) si Slovacia (39%), urmate de Serbia si Bosnia-Herzegovina (34%).
Sumele pentru posibile investitii raman la nivel scazut
in acest moment, populatia din tarile Europei Centrale si de Est investeste sume relativ mici in pensile private. In medie oamenii isi propun sa economiseasca aproximativ 22 euro pe luna. Toate acestea subliniaza importanta investitilor incepute cat mai devreme. "Accentuez din nou ca economisirea unor sume mici pe termen lung poate completa semnificativ pensia de la stat, fara sa fie necesare mari sacrificii financiare in viata de zi cu zi", a mai spus Bernkopf.

Slovenii si croatii intentioneaza sa faca cele mai mari investitii, cu o suma medie lunara de 36 euro. Serbia si Polonia se situeaza pe al doilea loc, cu o suma medie economisita lunar de 27 euro. in Ungaria si Bosnia, suma medie este de 22 euro, urmate indeaproape de Cehia, cu 21,3 euro si de Slovacia, cu 18 euro pe luna. O posibila explicatie pentru nivelul scazut a sumei medii economisite in Cehia si Slovacia ar fi aceea ca ideea economisirii pentru pensie a devenit interesanta si pentru persoanele cu venituri mici si mijlocii care nu-si pot permite sa investeasca decat sume mici. in Romania si Bulgaria, potentialul mediu pentru economisire este cel mai scazut: 17,5 euro si, respectiv 15,9 euro pe luna, se mai arata in studiul Unicredit.

"Ca urmare a iminentei integrari in Uniunea Europeana, ne asteptam ca Romania si Bulgaria sa recupereze rapid in aceasta privinta. in general, cresterea veniturilor si modificarile statutului financiar in toate tarile din Europa Centrala si de Est se vor reflecta in cresterea nivelului de economisire. Populatia din regiune deja cauta produse de economisire si fonduri speciale de pensii. Cererea pentru servicii de consultanta din domeniul gestionarii activelor, insotita de cresterea veniturilor se va mari considerabil", a adaugat Martin Mayr.

Ca lider de piata in multe tari din Europa Centrala si de Est, UniCredit Group ofera diferite variante de fonduri de pensii, atat ca distribuitor, cat si ca administrator de active. in gama de fonduri de pensii pe termen lung oferite de bancile grupului se numara produsele oferite de propriile companii de fonduri de pensii, in cooperare cu parteneri din domeniul asigurarilor, precum si prin intermediul fondurilor gestionate de Pioneer Asset Management, care pot fi utilizate ca investitii pe termen lung.
"Datorita cererii in crestere si a potentialului pietei, planurile de pensii vor deveni tot mai importante. Ne propunem sa fim cat mai aproape de nevoile clientilor nostri si sa oferim cele mai bune servicii pentru toate segmentele de varsta, cu produse adaptate si cu servicii de consultanta de inalta calitate", a conchis Bernkopf.

Studiul despre pensii in Europa Centrala si de Est a fost facut in baza rezultatelor cercetarii de piata realizata in tarile din aceasta regiune de Fessel&GfK, SMG_KRC, RmPLUS, TNS MODUS pentru Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), membru al UniCredit Group.Grupul UniCredit detine cea mai mare retea bancara din ECE. Din punct de vedere al veniturilor si al totalului activelor, Grupul este de doua ori mai puternic decat principalul sau competitor din regiune. Grupul UniCredit este prezent in 18 tari din ECE, are 65.000 de angajati si deserveste 17 milioane de clienti prin cele 3.000 de sucursale. in cadrul Grupului, Bank Austria Creditanstalt este responsibla cu administrarea activitatilor bancare din regiunea ECE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri