Dezvoltatorii imobiliari au inceput sa puna tot mai mult accentul pe spatii multifunctionale la parterul cladirilor de birouri pe care le construiesc, iar acest lucru este demonstrat si de noile investitii la nivel local si de interesul tot mai multor chiriasi de a ocupa aceste spatii.

Specialistii imobiliari vorbesc despre “un shift”, practic o repozitionare a zonei de retail din cadrul proiectelor de birouri prin crearea unei zone complementare, ce urmeaza sa devina o destinatie in sine.

“Un exemplu in acest sens este restaurantul NOR, deschis la etajul 36 din cladirea de birouri Sky Tower, care a devenit spatiul in cel mai inalt punct de luat masa din intreaga tara. Este un exemplu urmat altor capitale europene si o tendinta care se contureaza tot mai mult la nivel local. (…) Pana in prezent sunt mai multe proiecte de birouri care pregatesc sau dispun de un astfel de spatiu, unele dintre ele la inaltime, altele cu o desfasurare impunatoare la parter. Pe langa Sky Tower si restaurantul NOR, grupul Fratelli va oferi trei optiuni de petrecere a timpului liber sau pentru intalniri in proiectul Timpuri Noi Square, precum si in Aviatorilor 8, proiectul dezvoltat de NEPI in imediata vecinatate a Guvernului Romaniei sau The Landmark, proiect care dispune de o zona generoasa dedicata retail-ului si spatii ample proiectate intre cele trei cladiri, sub forma de piatete si gradini gandite atat ca zone de relaxare cat si pentru amplasarea de terase”, spune Bogdan Petcu (foto cover), senior consultant al departamentului de Retail in cadrul companiei de consultanta imobiliara Knight Frank, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Potrivit specialistului imobiliar, piata de retail stradal este intr-o continua crestere, in ciuda expansiunii sectorului proiectelor comerciale de mari dimensiuni.

“Piata de retail se afla intr-o continua crestere, veniturile retailerilor se afla pe un trend ascendent si vedem in domeniu foarte multe tendinte de dezvoltare. Zona HoReCa vine cu foarte multe cerinte, iar retailul este un business in care se fac bani din volum. Este o piata care isi revine, chiar daca nu este la fel de dinamica precum cea a centrelor comerciale de mari dimensiuni”, a mai punctat Bogdan Petcu.

Expertul imobiliar vorbeste despre doua perioade definitorii pentru retailul stradal – una inainte crizei declansate in anul 2008 si cealalta imediat dupa.

“Au existat doua momente – pana in 2008 si dupa 2008. In cel de dinainte de criza se dezvoltau foarte mult spatiile comerciale pentru banci, farmacii sau cazinouri, iar piata se afla in plina expansiune, insa dupa criza ritmul acestora s-a temperat, astfel ca bancile au inceput sa se relocheze, in incercarea de a-si optimiza costurile. (…) Dupa 2008 s-au reorganizat lucrurile, iar in 2010 nimeni nu se muta, nimeni nu deschidea noi locatii si nimeni nu putea prognoza o revenire. Am trecut de perioada grea si acum constat ca am revenit pe o crestere a comertului, evolutie sustinuta in special de dezvoltarea sectorului de supermarketuri sau a magazinelor de proximitate. Merg foarte bine supermarket-urile si produsele din sfera HoReCa, doua domenii care au luat un avant fantastic, dar si a cazinourilor, spatiilor de pariuri sportive si, in continuare, activitatea farmaciilor”, a mai precizat Bogdan Petcu.

Operatorii de hipermarket-uri, interes crescut pentru spatiile de proximitate

In ceea ce priveste dezvoltarea supermarket-urilor, specialistul imobiliar este de parere ca vom asista in continuare la o crestere a numarului de spatii de proximitate si ca tot mai multi operatori vor opta pentru formate de magazine dimensionate pentru specificul locatiilor respective.

“Ma astept sa creasca competitia pe segmentul magazinelor de proximitate si sa se mute activitatea in aceasta directie. Clientul roman a devenit tot mai educat si se indreapta spre cumparaturi in mod segmentat, iar experienta de shopping se transforma intr-una de convenienta, in care distanta este principalul factor diferentiator. (…) Sunt nume noi care se uita la piata locala, vorbim despre 1-2 branduri mari, dar sunt anumiti investitori care vor intra in Romania la momentul oportun. Este loc!”, a mai precizat Bogdan Petcu.

Centrul Vechi: De la agonie, la extaz… si din nou la agonie?

Centrul Vechi, kilometrul zero al distractiei si locul de intalnire al multor tineri si straini in Bucuresti, a trecut prin schimbari semnificative in ultimii ani, fiind o zona in care interesul pentru investitii a crescut simtitor.

“Centrul Vechi si-a atins intr-o mare masura limitele din punct de vedere al dezvoltarilor de spatii fashion, insa potentialul sau real este manifestat de dezvoltarile turistice. H&M si Koton, doi dintre cei mai importanti retaileri prezenti, sunt insuficienti pentru astfel de zone, cu un trafic atat de mare. Intr-o zona cum este Centrul Vechi e foarte important sa dispui de vitrina. (…) Centrul Vechi are provocari din punct de vedere al retailului mare si al retailerilor care au nevoie de spatii mari. Este clar ca Centrul Vechi va ramane una dintre destinatiile importante din Bucuresti. Dezvoltarile importante din zona au inceput in 2010, dar am asistat la un fel de <<hei-rup>>(…). In Centrul Vechi incepe sa se dezvolte mult zona turistica, sunt 7 hoteluri in lucru, expatii sunt obisnuiti sa se cazeze in centru, unde sa gaseasca monumente de vizitat si unde sa poata lua masa. Chiar daca Centrul Vechi nu mai este la fel de atractiv cum era in trecut, din cauza problemelor cu ISU, a riscului seismic ridicat sau pentru ca tot mai multi chiriasi din zona au decis sa isi relocheze activitatea, aceasta zona se reaseaza. Pe termen mediu si lung ma astept sa redevina o destinatie in adevaratul sens al cuvantului”, a mai adaugat Bogdan Petcu.

Intrebat ce alte zone beneficiaza in prezent de o pozitionare buna in privinta retailului stradal, Bogdan Petcu a subliniat faptul ca zonele Obor si Dristor sunt foarte bine cotate din acest punct de vedere.

“Vedem o cerere mare pe zone de proximitate cu trafic ridicat. In prezent, interesul in piata s-au mutat pe zonele semicentral si in cartiere, acolo unde densitatea populatiei este mare, cum este cazul Obor sau a cartierului Dristor”, a mai spus acesta.

Senior consultantul Knight Frank inca vorbeste despre o diferenta mare intre Bucuresti si orasele de provincie, dar apreciaza ca si orasele secundare din tara recupereaza decalajul.

“In provincie nu este o cerere atat de mare ca in Bucuresti, asta deoarece in Romania a existat o diferenta foarte mare intre Bucuresti si orasele secundare, in special in privinta centrelor comerciale, dar si a comertului stradal. Orasele mari s-au dezvoltat, au crescut salariile si toate acestea au ajutat la dezvoltarea sectorului. (…) In Romania nu sunt orase mari cum exista pe alte piete, asa cum este cazul Poloniei, dar avem un mare avantaj, acela ca piata restaurantelor a devenit una a operatorilor profesionisti. Practic ei dictieaza si se dezvolta foarte mult, iar acest lucru a facut ca si consumatorul roman sa devina mul mai exigent, asta si datorita experientelor capatate ca urmare a calatoriilor in strainatate”, a incheiat reprezentantul Knight Frank.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Economie »


    Setari Cookie-uri