Proiectul OUG promovat de Ministerul Justitiei prevede gratierea integrala a pedepselor de pana la 5 ani precum si jumatate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au in intretinere copii sub cinci ani, a celor cu varste de peste 60 de ani, precum si a celor cu boli incurabile in faze terminale.

Ce a decis Guvernul cu privire la amnistie si gratiere

Ministerul Justitiei a elaborat doua acte normative, unul dintre ele vizand gratierea, nu si aministia, a anuntat ministrul Justitiei, Florin Iordache, la finalul sedintei de Guvern prezidate de presedintele Iohannis, conform News.ro.

Ministrul Justitiei a precizat ca unul dintre actele normative vizeaza gratierea, nu si amnistia, nefiind incluse si faptele de coruptie si faptele grave. Al doilea act normativ vizeaza "hotararile Curtii Constitutionale privind anumite fapte care trebuie sa fie mai bine precizate".

Proiect OUG: Se gratiaza integral pedepsele de pana la 5 ani

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justitiei prevede gratierea integrala a pedepselor de pana la 5 ani precum si jumatate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au in intretinere copii sub cinci ani, a celor cu varste de peste 60 de ani, precum si a celor cu boli incurabile in faze terminale. Prevederile nu se aplica recidivistilor, nici celor care s-au sustras executarii pedepsei si nici celor care comit infractiuni dupa data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede ca OUG intra in vigoare in 18 februarie 2017.

Stimulentul de insertie acordat mamelor creste la 650 de lei

Stimulentul de insertie acordat parintilor care se intorc mai devreme la serviciu din concediul de crestere si ingrijire a copilului va fi majorat incepand cu luna aprilie a acestui an la suma de 650 de lei. In prezent, valoarea acestuia este stabilita prin raportare la salariul minim brut pe tara.

"Prin proiectul de act normativ se propune inclusiv completarea art. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor, astfel: 1) Mentinerea actualului mod de stabilire a cuantumului stimulentului de insertie, respectiv 50% din nivelul minim al indemnizatiei pentru cresterea copiilor (85% din salariul minim brut pe tara garantat in plata), pana in luna aprilie 2017. 2) Stabilirea cuantumului stimulentului de insertie la 650 lei incepand cu drepturile aferente lunii aprilie 2017", se arata in date publicate de Guvern si se adauga ca proiectul a fost aprobat.

Dodon spune ca jumatate din teritoriul Romaniei este al Moldovei

Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a aratat presei harta Moldovei istorice pe care i-a daruit-o omologul sau rus Vladimir Putin, spunand ca jumatate din teritoriul actual al Romaniei este moldovenesc, relateaza Deschide.md.

Harta a fost intocmita in secolul al-XVIII-lea de catre cartograful italian Bartolomeo Borghi dupa razboiul ruso-turc din 1806-1812. Dodon si-a exprimat regretul ca, in 1812, Imperiul Rus nu a anexat intregul teritoriu al Moldovei, ci s-a oprit pe Prut. „Daca Imperiul rus nu s-ar fi oprit la Prut, am fi avut acum o Moldova intregita”, a spus el, conform News.ro.

Veniturile proprii ale CFR Calatori au crescut cu 7% in 2016

CFR Calatori a incheiat anul trecut cu venituri proprii, aferente transportului feroviar, de aproape 1,2 miliarde lei, in crestere cu 7% fata de 2015, si cu un profit de 1,2 milioane de lei, in linie cu rezultatele bugetate, de 38 de ori mai mare decat cel din anul precedent, potrivit rezultatelor preliminate trimise la solicitarea News.ro.

Compania, aflata in subordinea Ministerului Transporturilor, estimase un nivel al profitului net de 1,2 milioane lei inca de la inceputul lui 2016, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli aprobat de Guvern in luna aprilie a anului trecut.

Bugetarii vor avea liber anul acesta si luni, 23 ianuarie

Executivul a stabilit, printr-o hotarare, ca ziua de luni, 23 ianuarie 2017, sa fie zi libera pentru salariatii din sectorul public, facand legatura intre zilele nelucratoare de weekend, 21-22 ianuarie, si ziua libera de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Romane.

Astfel, potrivit prevederilor hotararii, ziua de 23 ianuarie va fi recuperata, in regim de program normal, sambata, 28 ianuarie 2017, sau prin prelungirea corespunzatoare a timpului de lucru pana pe 31 ianuarie 2017.

Piata de fuziuni si achizitii din Romania este estimata la 3,4-4 miliarde euro pentru 2016

Valoarea pietei de fuziuni si achizitii din Romania a fost de 3,4-4 miliarde euro in 2016, cu 23% mai mult decat in anul precedent, pe fondul unei accelerari puternice in ultimul trimestru, iar in acest an ar putea ajunge la 3 miliarde de euro, in contextul in care numarul de tranzactii foarte mari, de peste 500 milioane de euro, ar putea scadea, anul trecut fiind unul exceptional, a declarat miercuri Ioana Filipescu, partener in cadrul firmei de consultanta Deloitte.

Bucurestenii se apropie de polonezi in privinta puterii de cumparare

Locuitorii din Bucuresti au o putere de cumparare de 6.288 euro per cap de locuitor, cu 50% peste media pe tara. Aceasta cifra ii plaseaza pe bucuresterni la aproximativ acelasi nivel cu locuitorii din Polonia (locul 29 in Europa), arata un studiu GfK.

Cu o putere medie de cumparare sau venit disponibil pe cap de locuitor de 4.181 de euro, Romania ramane pe locul 33 in clasamentul european, la fel ca in 2015. Venitul inregistrat de Romania reprezinta aproximativ o treime din media europeana. In comparatie cu 2015, Romania a crescut cu aproape 12% puterea nominala de cumparare pe cap de locuitor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri