Piata imobiliara din Romania, in calea asaltului investitorilor chinezi: in vizor sunt terenurile destinate proiectelor rezidentiale

Plasamentele investitorilor asiatici in piata imobiliara europeana de la inceputul anului au atins 13,5 miliarde de euro in trimestrul al treilea, ceea ce reprezinta un avsn cu 57% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar tendinta este in continuare ascendenta, conform primelor estimari ale companiei de consultanta Savills. Aceasta performanta se datoreaza, in principal, vanzarii de catre Blackstone, cel mai mare fond de investitii alternative din lume, a portofoliului logistic pan-european Logicor catre China Investment Corp (CIC) pentru uriasa suma de 12,12 miliarde de euro, care marcheaza cea mai mare tranzactie de investitii din istoria imobiliara europeana. In Romania, valoarea activelor logistice achizitionate de CIC in Bucuresti, Ploiesti si Timisoara de la Blackstone, cea mai mare tranzactie din istoria imobiliara a Europei, a fost de 48 de milioane de euro.

Majoritatea investitorilor asiatici se concentreaza pe Marea Britanie si Germania, care au reprezentat 53% si respectiv 12% din totalul banilor asiatici intrati in Europa in ultimele 12 luni. Tinta investitorilor asiatici se indreapta incet si catre Europa de Est. Volumul este ridicat in special in Cehia, gratie celor doua mari tranzactii semnate la sfarsitul anului trecut: achizitionarea de catre fondul suveran de investitii din Singapore GIC a portofoliului P3 Logistic Parks pentru 375 milioane de euro si cumpararea de catre CEFC China Energy co a cladirii de birouri Florentinium din Praga pentru suma de 281 milioane de euro. Un interes crescut se remarca si pentru Polonia, Romania si Slovacia.

In ceea ce priveste investitiile imobiliare in Romania, "interesul investitorilor chinezi pentru piata din Romania este concentrat spre zona rezidentiala, manifestat mai ales prin securizarea unor terenuri care permit dezvoltarea unor proiecte de tip city-in-city. Un criteriu definitoriu pentru a lua o decizie pozitiva in a investi in piata imobiliara din Romania, este dimensiunea. Cu cat proiectul este mai mare, cu atat interesul este mai ridicat. Nu am observat pana in prezent vreun interes pentru achizitiile de cladiri de birouri sau ale altor produse similare", a declarat Codrin Matei (foto), managing partner, head of office, capital markets and business development la Crosspoint Real Estate.

Ministerul Economiei din Romania a anuntat in iunie 2016, in cadrul unei reuniuni de cooperare economica, ca investorii din China au convenit sa investeasca peste 118 milioane de euro in cinci noi proiecte in Romania. Proiectele de cooperare bilaterala vizeaza domeniile auto, energie regenerabila, imobiliare si educatie. Astfel, investitorii chinezi intentioneaza sa construiasca o fabrica de componente auto la Brasov, investitia in acest sens fiind estimata la 45 de milioane de euro. De asemenea, se are in vedere un proiect in domeniul ornamentelor auto, care va fi realizat cu o investitie in valoare de 17,6 milioane de dolari, si constructia, in Romania, a unei centrale solare de 20 MW, investitie in valoare de 33 de milioane de euro.

Citeste si:
Predictii 2019: cum va evolua piata imobiliara din Romania
Colliers: Cele mai importante...

Totodata, chinezii intentioneaza sa investeasca 23 de milioane de euro in dezvoltarea unor complexe imobiliare in zona Capitalei si sa dezvolte un proiect de cooperare si schimb de experienta in domeniul educatiei in Hunedoara. "Guvernul roman sprijina companiile chineze care doresc sa dezvolte proiecte de infrastructura feroviara, proiecte energetice sau de turism in Romania. Ceea ce dorim de la statul roman este o mai buna coordonare a acestor proiecte", a declarat ministrul chinez la acel moment.

Birourile si segmentul logistic, cele mai atractive

In timp ce apetitul puternic pentru birouri a ramas relativ neschimbat, reprezentand 52% din totalul investitiilor asiatice in Europa in ultimele 12 luni,interesul pentru activele comerciale a scazut drastic (2% in ultimele 12 luni, fata de 41% in 2007). In acelasi timp, investitiile din Asia in logistica in Europa au crescut substantial si au reprezentat 18% in ultimele 12 luni, fata de 3% in 2007. Aceasta noua distribuire de la retail la logistica reflecta cresterea comertului electronic si necesitatea inerenta pentru centre de distributie.

Vanatoarea de randamente ridicate conduce la diversificare, in special spre tipul de activ care genereaza fluxuri de venit, in ton cu tendintele demografice globale. Investitorii asiatici isi plaseaza capitalul din ce in ce mai mult in segmentul locuintelor multifamiliale si cele destinate pensionarilor, in special in Marea Britanie, potrivit cercetatorilor Savills.

Citeste si:
COVID-19 | Evoluția chiriilor apartamentelor în cele mai mari orașe...
COVID-19 | Evoluția chiriilor...

Ei cauta din ce in ce mai mult active de prim rang, cum ar fi cladirile de birouri plasate in locatiile centrale ale capitalelor europene sau orase secundare ori portofolii logistice mari. Grupul LKK Health Products a achizitionat "Walkie Talkie", o cladire de birouri reprezentativa de pe strada Fenchurch din Londra, pentru suma de 1,45 miliarde de euro (1,28 miliarde de lire).

Astazi, cea mai mare parte a fluxului de capital asiatic care intra pe piata imobiliara europeana continua sa vina din ce in ce mai mult din partea companiilor de profil si, de asemenea, din partea investitorilor privati, in special din China. Banii asiatici sunt acum distribuiti aproape uniform intre Singapore, Hong Kong, Coreea si China.

Investitorii din Honk Kong vizeaza in principal tara lor suverana in trecut, Marea Britanie, in timp ce investitorii coreeni si cei din Singapore se concentreaza in principal pe Europa continentala. Pana in prezent, nu exista nicio dovada de incetinire a activitatii din partea investitorilor chinezi, desi li s-au impus norme recente mai stricte privind investitiile transfrontaliere.

De ce piata imobiliara devine un magnet pentru investitorii asiatici?

Citeste si:
Din ce în ce mai puțini români în mall-uri
Din ce în ce mai puțini...

Primul si cel mai important motiv este de a prinde ciclul proprietatilor. Sentimentul de afaceri este unul pozitiv, iar rata somajului este in declin in Europa. Extinderea afacerilor continua sa fie motorul care genereaza cerere pentru birouri, in timp ce ratele de neocupare a cladirilor birouri sunt in scadere pe toate pietele europene.

In al doilea rand, randamentele in Europa sunt comparativ mai atractive pentru investitorii asiatici. In plus, diversificarea portofoliului este o strategie de echilibrare a riscului si de optimizare a profitului. In ultimul rand, alegerea lui Trump la presedintia americana a jucat, de asemenea, un rol pozitiv in transformarea Europei intr-o arena preferata pentru investitiile straine asiatice.

Potrivit Savills, in ciuda noilor reglementari financiare restrictive, activitatea investitionala chineza in Europa nu isi va pierde avantul. Cu toate acestea, va fi gandita strategic si va fi in concordanta cu initiativele politice cheie ale guvernului, cum ar fi One Belt One Road, bazata pe conectivitatea si cooperarea intre tarile euroasiatice. In timp ce Hong Kong isi mentine independenta judiciara stricta fata de continent, va juca din ce in ce mai mult rolul de intermediar financiar global al Chinei.

Sursa foto: karamysh / Shutterstock


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri