Ministrul Zsolt Nagy a cerut conducerii Credit Suisse First Boston (CSFB) anularea, cu acordul partilor, a contractului de consultanta financiara si i-a invitat pe reprezentantii acesteia \"pentru o discutie la cel mai inalt nivel\", informeaza un comunicat al Ministerului Comunicatiilor.
Am initiat acest demers deoarece listarea la Bursa a actiunilor Romtelecom este un proces care nu poate avea loc fara deplina incredere a potentialilor investitori. Orice urma de indoiala cu privire la derularea acestuia poate afecta serios IPO-ul, iar statul roman risca sa esueze in atingerea obiectivului sau de maximizare a profitului. in cazul in care reprezentatii CSFB vor fi de acord cu propunerea noastra, procesul de selectie va fi reluat confrm procedurilor legale, a declarat ministrul Zsolt Nagy.

Ministrul a mai anuntat ca tot joi a fost inaintata catre conducerea CA~IB Corporate Finance Beratungs Ges.m.b.H. o scrisoare cu privire la contractul privind serviciile financiare pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut de statul roman la Societatea Nationala Radiocomunicatii SA., "care este in vigoare, dar nu si in derulare, propunandu-se amanarea intrarii acestuia in derulare pana la clarificarea situatiei existente".

Consultanta pentru listarea la bursa a 45,99 % din actiunile Romtelecom, ce se va efectua in septembrie - octombrie 2007, a fost castigata de Credit Suisse First Boston. Firma urma sa primeasca 1,22 % din valoarea actiunilor listate, plus TVA si taxe, ceea ce inseamna 1,45 % din valoarea listarii estimate la aproximativ un miliard de euro pe care-i va obtine statul.
Fostul consilier al ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Donciu Mihai Radu, cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici in subordinea ministrului, a fost arestat miercuri, sub acuzatia de tradare prin transmitere de secrete.

Bulgarul Stamen Stantchev este acuzat ca a organizat si coordonat un grup care procura de la inalti functionari si demnitari ai statului (si ei membri ai acestei retele), informatii economice secrete pe care le furniza apoi unor consortii ce faceau astfel concurenta neloiala celorlalte firme inscrise la licitatiile pentru importante contracte cu statul, se spune in rezolutia procurorului Ciprian Nastasiu.

De asemenea, activitatea retelei a pus in pericol securitatea statului pentru ca a afectat mediul de afaceri si a perturbat relatiile economice legate de obiective strategice ale economiei romanesti. Stamen Stantchev a fost arestat pentru spionaj si organizarea acestei retele de spionaj. El este consultant al Credit Suisse First Boston Europe Londra si Credit Anstalt Investement Bank Corporate Finance Beratungs GmbH Austria.

Susak Michal este acuzat de spionaj, dar a plecat din Romania din 15 noiembrie. Este vicepresedinte pentru pietele emergente al companiei Credit Suisse First Boston Europe Londra, in prezent fiind director executiv al fondului de investitii PPF Investements. Vadim Benyatov Don a fost arestat pentru spionaj. Este responsabil, in cadrul Credit Suisse First Boston Europe Londra, pentru problemele privind pietele de energie emergeneta sau in curs de formare.

Fostul adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, Mucea Mihai Dorinel a fost arestat pentru tradare prin transmitere de secrete.

Romtelecom aproba blocarea contractului de consultanta

Romtelecom considera oportuna initiativa ministrului Zsolt Nagy de a solicita anularea contractului de consultanta cu Credit Suisse pentru privatizarea fostului operator monopolist, pana la finalizarea anchetei in dosarul de spionaj, in care este arestat si un reprezentant al ministerului.

"Romtelecom saluta decizia ministrului de a suspenda contractul de consultanta incheiat intre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Credit Suisse First Boston", a declarat joi pentru NewsIn directorul juridic in cadrul Romtelecom,Catalin Dima. "Consideram ca pana la finalizerea anchetei in desfasurare nici nu se mai putea pune problema ca Credit Suisse sa inceapa sa lucreze la continuarea privativarii Romtelecom", a completat acesta.

Ministrul comunicatiilor Zsolt Nagy a solicitat miercuri printr-o scrisoare adresata conducerii Credit Suisse First Boston (CFSB), anularea, cu acordul partilor, a contractului de consultanta financiara care a fost semnat si este in vigoare, dar nu a intrat in derulare, invitand conducerea CSFB la Bucuresti pentru o discutie la cel mai inalt nivel.

Am initiat acest demers deoarece listarea la Bursa a actiunilor Romtelecom este un proces care nu poate avea loc fara deplina incredere a potentialilor investitori. Orice urma de indoiala cu privire la derularea acestuia poate afecta serios IPO-ul, iar statul roman risca sa esueze in atingerea obiectivului sau de maximizare a profitului. in cazul in care reprezentatii CSFB vor fi de acord cu propunerea noastra, procesul de selectie va fi reluat confrm procedurilor legale. a declarat ministrul Zsolt Nagy.

Tot astazi a fost inaintata catre conducerea CA~IB Corporate Finance Beratungs Ges.m.b.H. o scrisoare cu privire la contractul privind serviciile financiare pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut de statul roman la Societatea Nationala Radiocomunicatii SA. care este in vigoare, dar nu si in derulare, propunandu-se amanarea intrarii acestuia in derulare pana la clarificarea situatiei existente. Oficialii CA~IB sunt, de asemenea, asteptati la discutii pe aceasta tema la cel mai inalt nivel.

MCTI a ales oferta depusa de CA~IB Corporate Finance impreuna cu Musat si Asociatii in luna mai. Printre ofertantii respinsi au fost consortiul format din BNP Paribas si Central Europe Trust, Rothschild&Cie, cat si Raiffeisen Investment AG. CA~IB Corporate Finance este divizia de investitii a Bank Austria Creditanstalt, achizitionata anul trecut de grupul bancar italian UniCredit, iar Musat si Asociatii este una din cele mai mari firme de avocatura din Romania.

Demersul ministrului vine dupa izbucnirea scandalului de spionaj si tradare in legatura cu privatizari strategice, soldat deja cu patru arestari. Fostul consilier al ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Donciu Mihai Radu, cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici in subordinea ministrului, a fost arestat miercuri, sub acuzatia de tradare prin transmitere de secrete.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri