Salariile profesorilor se apropie cu pasi rapizi de cele ale doctorilor. Grafic INSSE

Salariul mediu net in 2018 a ajuns la 596 de euro pe luna, in crestere cu 120 de euro fata de 2015, potrivit datelor Institutului National de Statistica. In ultimii trei ani, cele mai mari cresteri salariale in sectorul public s-au inregistrat in Administratia publica.

Salariile nete au crescut semnificativ pana in 2017, partial datorita cresterilor in administratia publica, care a ajuns pe locul trei ca nivel salarial. Potrivit INS, cele mai mari salarii nete, in 2018, erau in Informatii si comunicare, 1.195 de euro. Pe locul doi se afla Finantele, cu 1.047 de euro, iar pe locul trei Administratia Publica, cu un salariu net de 921 de euro.

Sursa: Institutul National de Statistica

Pe locul patru se afla sectorul Utilitati, cu un salariu de 841 de euro, minerit (locul 5), cu un salariu net de 797 de euro si Serviciile profesionale (locul 6), cu un salariu net de 788 de euro.

Citeste si:
Salariul mediu net, in scadere fata de luna precedenta
Salariul mediu net la nivelul...

Urmeaza, in ordine, Sanatate (salariu net de 770 de euro), Educatie (614 euro), Logistica (557 de euro), Sector imobiliar (527 de euro), Industrie (527 de euro), Comert (519 euro), Arte (502 euro), Agricultura (463 euro), Administrare si Suport (446 euro), Constructii (435 euro). Cele mai mici salarii nete le au angajtii din HoReCa, 341 de euro.

Citeste si: Iancu Guda: Uitati, 6% din PIB pentru educatie este imposibil!

In ceea ce priveste productivitatea muncii, Romania se afla la coada listei intre tarile Uniunii Europene, dar are cea mai mare rata de crestere. Potrivit datelor Eurostat, Romania este pe penultimul loc in UE la productivitate, inaintea Bulgariei. Totusi, rata de productivitate ajustata cu nivelul salarial din Romania a scazut in majoritatea sectoarelor din cauza cresterilor salariale disproportionate.

Salariul minim brut din Romania depaseste media tarilor din regiune. Taxarea, cea mai ridicata

Salariul minim brut pe economie in Romania va fi de 446 de euro pe luna dupa 1 decembrie 2018, peste media tarilor din regiune. Din banii acestia, insa, la angajat in mana ajung doar 261 de euro pe luna, mult sub media regiunii. Prin comparatie, in Estonia, din 500 de euro salarariul minim brut, 482 de euro ajung la angajat.

Citeste si:
Salariile din publicitate au crescut cu 3% anul acesta
Industria de publicitate a...

Potrivit unei analize Deloitte, Romania are cea mai mare rata efectiva de taxare pe salariul minim, de 42%, iar Estonia cea mai mica - de 4% (include contributiile angajatului si pe cele ale angajatorului).

De asemenea, rata efectiva de taxare se mentine cea mai inalta, 41,5%, si in cazul unui salariu brut de 1.000 de euro, pentru care media regiunii este de 27%.

Citeste si:
Vor exista 11 noi salarii minime: cine va primi cei mai mulți bani
Vor exista 11 noi salarii...

Rata efectiva de taxare a unui salariu brut de 1.000 de euro este cea mai ridicata in Romania (42%), Ungaria (34%), Letonia (29%) si cea mai redusa in Estonia (13%) Bulgaria (22%), Lituania (23%).

In cazul Romaniei, a fost luata in calcul valoarea salariului minim brut in valoare de 2.080 de lei, care ar urma sa intre in vigoare in decembrie 2018, conform anuntului Guvernului.

"Salariatul roman primeste procentual mai putin din rezultatul muncii decat in alte state din regiune, impozitul si contributiile la bugetele publice fiind mai ridicate. Ar fi, asadar, de asteptat ca fiscalitatea inalta sa se reflecte si intr-o calitate a vietii mai crescuta, de vreme ce salariatul investeste mai mult in serviciile publice de educatie, sanatate, infrastructura etc. Insa, mergand la clasamentele mondiale in acest sens, ele arata contrariul, cheltuielile publice avand o eficienta redusa. De exemplu, studiul efectuat de organizatia nonprofit Social Progress Imperative, cu sprijinul Deloitte, privind Indicele de Progres Social, care masoara calitatea vietii si bunastarea cetatenilor, plaseaza Romania pe locul 44 din 146 de tari, in urma tuturor celorlalte state membre UE. Astfel de date ne fac sa intelegem mai usor fenomenul migratiei fortei de munca, precum si nevoia unor masuri inter-relationate si care pot inversa aceasta tendinta", a declarat Raluca Bontas, Partener Servicii dedicate angajatorilor globali, Deloitte Romania.

Citeste si: Guvernul a aprobat salariul minim diferentiat in functie de studii

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri