Romanii ar putea avea dobanzi mai mici la credite, in medie cu 1-1,5%, dupa aplicarea OUG 114/2018, sustine ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Alexandru Petrescu.

"Exista o anumita perceptie ca in componentele ce tin de constructia dobanzii exista un element speculativ, o zona de transparenta redusa, de aici a rezultat cuvantul neincredere. OUG 114, chiar din aceasta aparenta neincredere a pornit, si de aceea se gandesc noi metode de calculatie: sa se treaca de la dobanda anticipativa, asa cum se preconiza de catre banci, catre dobanda pe tranzactii efective. Estimarea mea cel putin, oarecum din afara laboratorului intern al negocierilor pe acest sector, este ca vom avea dobanzi mai mici, poate cu 1-1,5% in medie. Tot demersul in sine si scopul si spiritul in care a fost gandita 114 este de a aduce predictibilitate si de a reduce aceste dobanzi, precum si o reducere a plafonului ce poate parea speculativ. Si asta se face doar prin transparenta", a declarat, sambata, la Antena 3, Alexandru Petrescu, potrivit Agerpres.

Ministrul Comunicatiilor a mentionat ca exista o tendinta de a arunca o anatema asupra bancilor, insa el nu se afla in randul celor care fac acest lucru, deoarece "banca, incluziunea financiara si creditarea sunt componente esentiale ale economiei".

"Banca, incluziunea financiara, creditarea sunt componente esentiale ale economiei. Si daca ne dorim o economie care creste, banca trebuie sa ocupe un loc central in viata noastra. Banca este in natura ei o societate comerciala care trebuie sa produca profit, tine de stat sa reglementam activitatea bancara intr-un mod in care putem controla ceea ce se intampla in piata bancara", a subliniat Petrescu.

Intrebat de unde a aparut aceasta schimbare de filosofie, respectiv de la taxa pe lacomie, la stimulentul pe harnicie, seful MCSI a mentionat ca tot ceea ce tine de OUG 114 este la ora actuala gresit perceput ca ar fi o metoda de crestere a veniturilor la buget.

"Din punctul meu de vedere, tot ceea ce tine de OUG 114, si nu numai al meu, este gresit perceput ca ar fi o metoda de crestere a veniturilor la buget. Va spun pe zona telecom, care imi este deosebit de familiara fiindca lucrez si negociez cu piata de telecom, dar cunoscand si bancheri si zona financiara, tine de o disciplinare foarte mult, tine de o transparentizare, tine de a duce undeva intr-o matca de reglementare, ma feresc de cuvantul legal, multe dintre activitatile care astazi se intampla, fie in piata de telecom, fie in piata bancara", a explicat Petrescu.

El a subliniat ca nimeni, niciodata nu a sustinut altceva decat ca bancile trebuie sa ocupe un loc central in viata economica a unei societati, a unei tari, insa a adaugat ca "tine de noi ca Guvern sa aducem un grad de reglementare care sa ne permita sa stim ce se intampla cu romanii, clientii bancilor, cetatenii acestei tari".

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat vineri ca Guvernul va modifica saptamana viitoare OUG 114/2018 printr-o noua ordonanta de urgenta, iar una din principalele modificari va fi stabilirea ROBOR in functie de tranzactiile interbancare si zilnice pe trimestrul anterior.

Teodorovici a subliniat ca, saptamana viitoare, actul normativ va fi modificat in Guvern, insa discutiile nu sunt finalizate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri