Un număr de 96.240 de cereri erau înregistrate în aplicaţia www.imminvest.ro, până joi, la ora 11:00, dintre care 48.712 (peste 52% din total cereri) au fost transmise către cele 22 de bănci partenere în program, conform unui comunicat al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, scrie Agerpres.

În urma analizei de solvabilitate a băncilor, conform normelor interne de creditare, finanţatorii au aprobat credite de investiţii sau pentru capital de lucru pentru un număr de 12 IMM-uri. Un număr de 319 solicitări de creditare au primit refuz din partea băncilor, urmând ca aceste companii să îşi exercite dreptul oferit de programul IMM Invest de a aplica pentru finanţare la un finanţator participant în program.

Pentru derularea eficientă şi transparentă a programului, miercuri conducerea FNGCIMM a avut o întâlnire de lucru, pe platforma zoom, ce a reunit reprezentanţi ai băncilor partenere în Programul IMM Invest, oficiali ai Asociaţiei Române a Băncilor şi ai Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România.

Întâlnirea a avut ca scop discutarea şi clarificarea unor aspecte punctuale ridicate de către finanţatori, pentru ca procesele de analiză, atât la FNGCIMM cât şi la creditori, să se desfăşoare cât mai eficient, iar aprobarea finanţării garantate, solicitată de fiecare antreprenor, să se obţină într-un timp cât mai scurt.

Citește și: Peste 47.200 de cereri depuse până în prezent în programul IMM Invest

În conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 110/2017, cu modificările şi completările ulterioare şi cu precizările din Schema de ajutor de stat pentru susţinerea activităţi IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, sunt eligibile IMM-urile care nu se aflau în dificultate financiară la data de 31 decembrie 2019, dar care s-au confruntat cu dificultăţi sau au intrat în dificultate ulterior, din cauza pandemiei de COVID-19.

Pentru accesarea unui credit în cadrul programului este obligatoriu constituirea de către IMM a ipotecii legale mobiliare asupra universalităţii de bunuri mobile sau imobile şi ipoteca legală asupra soldurilor creditoare ale conturilor deschise de beneficiar la instituţia de credit finanţatoare.

În cazul creditelor pentru capital de lucru, unde nu este necesară acoperirea cu garanţii în proporţie de 100% din valoarea creditului, nu se mai solicită alte garanţii, iar în cazul creditelor pentru investiţii, în plus, se mai solicită şi constituirea ipotecii legale imobiliare şi/sau mobiliare asupra activelor finanţate din credit, astfel încât, împreună cu garanţia de stat, creditul să fie acoperit în proporţie de cel puţin 100%.

"În urma întâlnirii s-au făcut paşi importanţi în sensul clarificării aspectelor procedurale de acordare a finanţărilor garantate, iar aceste întâlniri vor continua şi pe viitor, pentru a rămâne conectaţi la nevoile reale ale antreprenorilor şi pentru a consolida relaţia economică între IMM-uri, partenerii bancari şi FNGCIMM, care trebuie să devină accesibilă şi pe alte produse de finanţare -garantare, altele decât cele disponibile prin programul IMM Invest", se menţionează în comunicat.

IMM Invest este cel mai mare program de susţinere a IMM-urilor din România din ultimii 30 de ani. Principalele avantaje aduse de acesta sunt următoarele: statul asigură până la 90% din valoarea creditului, dobânda creditelor este subvenţionată integral de stat cel puţin până la final de an, zero comisioane legate de garanţia statului, zero comision de rambursare anticipată a creditului, iar perioada de acordare a garanţiei este de până la 72 de luni.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri