Ministrul economiei si finantelor a spus, luni, ca in cadrul strategiei energetice consumul de electricitate al Romaniei va creste de la 50-52 TWh la 85 TWh, iar productia de energie electrica va urca de la 56-60 de TWh la 100 de TWh, pana in 2020, informeaza NewsIn. Potrivit lui Vosganian, capacitatea de export electricitate a tarii noastre se va tripla.

"Strategia energetica trebuie sa aiba girul tuturor partidelor politice si sa fie aprobata prin hotarare de Guvern", a spus ministrul. in opinia sa, pentru ca strategia sa fie discutata in Parlament ea ar trebui sa fie adoptata integral. "Daca vor fi aduse amendamente strategia risca sa isi piarda coerenta, astfel ca prefer sa fie aprobata prin hotarare de Guvern," a punctat oficialul MEF.

Vosganian a adaugat ca luni va avea loc o ultima citire a proiectului de strategie, elaborat de specialistii din minister si din cadrul autoritatilor de reglementare din fiecare domeniu. "Unele teme nu sunt inca definitivate pentru ca este necesara o implicare politica ampla", a subliniat ministrul economiei si finantelor.

In privinta producatorilor de energie, ministrul de resort a sugerat ca trebuie pastrata actuala formula de organizare a acestora. insa, pe de alta parte, referitor la Termoelectrica, Vosganian a spus ca exista doua variante de restructurare a companiei. Prima dintre ele vizeaza asocierea dintre o structura termo ca Mintia cu minele din Valea Jiului pentru a deveni un complex energetic pe baza de huila. in aceasta situatie Termoelectrica ar fi desfiintata, iar restul termocentralelor vor fi privatizate sau inchise.

Citeste si:

A doua varianata de restructurare a producatorului de energie electrica si termica vizeaza asocierea termocentralelor cu cate o hidrocentrala. "Personal, nu prefer a doua varianta intrucat s-ar incetini restructurarea termocentralelor", a subliniat ministrul. Responsabilul MEF a mai aratat ca strategia energetica a Romaniei are ca obiective principale castigarea independentei energetice pana in 2015, dezvoltarea resurselor regenerabile si a productiei de carbune o data cu cresterea fortei de echilibrare a sistemului.

Prima sedinta a Comisiei pentru strategia energetica a avut loc la inceputul lunii februarie. Din aceasta comisie fac parte reprezentanti ai ministerelor, ai autoritatilor de reglementare, partidelor politice, sindicatelor si patronatelor.

Ministrul economiei afirma, in urma cu aproximativ doua luni, ca strategia energetica romaneasca trebuie sa tina cont de cea europeana. in opinia oficialului, Romania va miza, in anii urmatori, pe cresterea productiei de energie electrica si pe imbunatatirea structurii surselor, adica pe majorarea productiei de energie hidro, din surse regenerabile si nucleare.