Un cutremur similar cu cel din 1977 ar putea avea costuri de 20 miliarde dolari, arata estimarile grupului Munich Re, cel de-al doilea reasigurator din lume, bazate pe analiza pierderilor catastrofei din anii '70, potrivit lui Dirk Hollnach, directorul departamentului de cercetare.

"Costurile in cazul unui cutremur in Romania, similar celui din 1977, s-ar ridica la 20 miliarde dolari, potrivit estimarilor, fata de 2 miliarde dolari cat au reprezentat in urma cu 20 de ani", a spus Dirk Hollnach citat de NewsIn. "Estimarile sunt destul de apropiate de cele prezentate in anii trecuti de alte studii. Cifrele se invart oarecum in jurul sumei de 20 miliarde dolari", a comentat analistul Liviu Culuta de la Media XPrimm.

Analiza Munich Re, grup care se acupa cu preluarea riscurilor companiilor de asigurare, arata ca zonele din Romania cele mai expuse din punct vedere al riscului de cutremur sunt in Vrancea si sudul tarii, inclusiv Bucurestiul.

Citeste si:

Evaluarea Munich Re porneste de la analiza cutremurului care a afectat Capitala Romaniei si nu tine cont de posibile dezastre in alte zone, deoarece lipsesc informatiile, explica Hollnach. Acesta a recomandat aparitia unor legaturi stranse intre asiguratori, reasiguratori de stat si piata de capital, care are instrumente de tipul derivativelor, capabile sa protejeze impotriva riscurilor.

Hollnach spune ca statul trebuie se pregateasca din vreme in caz de catastrofa si pentru acest lucru ar trebui sa aiba un fonduri speciale pentru prevenirea riscurilor. "Statul trebui sa protejeze infrastructura si sa aiba fonduri speciale pentru prevenirea riscurilor.