Salariul mediu net a urcat in aprilie cu 1,4% fata de luna precedenta, pana la 1.027 lei (308 euro), datorita acordarii primelor de Pasti si de vacanta, indexarilor, negocierilor salariale sau realizarilor de productii mai mari, informeaza Insitutului National de Statistica (INS).
In luna aprilie a acestui an, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.387 lei, cu 1,7% mai mare fata de luna precedenta. Castigul salarial mediu nominal net realizat a fost de 1.027 lei (308 euro), in crestere fata de luna precedenta cu 14 lei (1,4%), se arata in comunicatul INS.

Cel mai mare salariu mediu, de 3.002 lei (900 euro) se inregistreaza in activitatile de intermedieri financiare, iar cel mai mic in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (573 lei, 172 euro).

Indicele castigului salarial real pentru luna aprilie 2007 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 100,9%, arata INS.

Fata de luna octombrie 1990, castigului salarial a fost in luna aprilie a acestui an, in termeni reali, mai mare cu 8%.

Comparativ cu luna precedenta, in aprilie cel mai mult au crescut salariile nete in activitatile de transporturi pe apa (cu 24,2%), urmate de cele din activitatile anexe si auxiliare de transport, activitatile agentiilor de turism, din industria miniera, silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe (cu intre 10 si 20%).

Cresteri lunare intre 5% si 10% au fost observate de INS in activitatile: captarea, tratarea si distributia apei, transporturi terestre, transporturi prin conducte, fabricarea produselor din tutun, extractia hidrocarburilor si servicii anexe, informatica si cercetare-dezvoltare, posta si telecomunicatii, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, eliminarea deseurilor si a apelor uzate, asanare, salubritate si activitati similare, transporturi aeriene, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice si ceasornicarie.

Salariile au crescut intre 2% si 5% in industria altor mijloace de transport, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, agricultura, vanatoare si servicii anexe si constructii.

Au scazut in schimb, in luna aprilie, salariile din activitatile de asigurari si ale caselor de pensii, fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de imbracaminte, activitatile de posta si curier, edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, tabacirea si finisarea pieilor, industria alimentara si a bauturilor, productia de mobilier si alte activitati industriale, industria metalurgica, intermedieri financiare, industria de masini si echipamente, sanatate si asistenta sociala, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, fabricarea substantelor si a produselor chimice si invatamant.

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a urcat in a patra luna a acestui an cu 22,4%, in usoara accelerare fata de intervalul martie 2006 - martie 2007, cand cresterea a fost de 22,3%. in termeni reali, salariul mediu net a crescut in luna aprilie cu 18% fata de a patra luna a anului trecut, potrivit INS.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri