Un nou actor pe piața de energie din România vine cu o soluție care promite să aducă avantaje atât consumatorilor non-casnici, cât și sistemului energetic, prevenind penele de curent.

Nano Energies, o companie cu sediul în Praga, a anunțat că se lansează pe piața românească după ce a primit licența pentru a furniza servicii ca agregator independent de energie electrică în România prin intermediul filialei sale locale Digital Energy Services România.

Cum funcționează centralele energetice virtuale

În termeni simpli, Nano Energies poate opera de la distanță echipamentele clienților săi, fără a fi furnizorul lor de energie electrică. Compania utilizează tehnologii avansate de gestionare a consumului și a producției, ceea ce le permite clienților nu doar să economisească bani, ci să obțină și profituri suplimentare. În același timp, intrarea pe piață a unui agregator de flexibilitate oferă coloanei vertebrale a rețelei – sistemul de transport – un sprijin semnificativ pentru a ajuta la prevenirea întreruperilor.

"Foarte multe companii se pot alătura centralei noastre energetice. Sistemul de flexibilitate oferă venituri suplimentare pentru foarte mulți parteneri din sectoare precum cogenerare, biogaz, biomasă, generatoare diesel, boilere electrice, compresoare, baterii de stocare și altele. Aceste oportunități există aproape peste tot unde se generează, se stochează sau se consumă energie electrică. Organizațiile pot, oferindu-și flexibilitatea energetică, să acceseze surse suplimentare de venituri, contribuind în același timp la stabilizarea rețelei“, explică Václav Těhle, CEO al Nano Energies.

Tehnologia Nano Energies îi ajută pe clienți să își gestioneze în mod optim consumul sau producția, fără a-și limita capacitatea de operare. Pentru majoritatea clienților, veniturile sunt obținute prin reglarea pe termen scurt a producției lor de energie, garantând în același timp o anumită flexibilitate față de rețea. Exemple relevante pot fi serele sau generatoarele diesel. Dacă o seră își reduce iluminatul sau încălzirea timp de câteva minute, poate câștiga câteva zeci de mii de euro pe an, fără niciun impact negativ asupra activității. Un generator diesel, utilizat pentru flexibilitate în regim de rezervă, poate asigura un venit suplimentar de aproximativ 30 - 40.000 de euro pe an pentru 1 MW, contribuind la o amortizare inteligentă a echipamentelor.

În plus, în toate aceste cazuri, Nano Energies ajută rețeaua să rămână echilibrată și să prevină crizele de alimentare cu energie electrică.

Flexibilitatea energetică a devenit esențială

Actualmente, sistemele energetice sunt supuse unor schimbări tehnologice semnificative la nivel mondial, cu o sursă de energie fluctuantă și prețuri în creștere. În acest context, flexibilitatea energetică devine o parte importantă a soluției.

România s-a angajat să atingă o cotă de aproximativ 30,7% din sursele de energie regenerabilă până în 2030, prin Planul Național Integrat de Energie și Schimbări Climatice 2021-2030, din care capacitatea netă instalată de energie solară +3,7GWh (cu o țintă de 5,1 GWh) și eoliană +3,2GWh (ajungând la 5,3 GWh).

În sens larg, flexibilitatea energetică se referă la gestionarea continuă a consumului și producției de energie electrică. Deoarece energia electrică nu poate fi stocată în cantități mari și într-un mod rentabil, controlul inteligent al producției de energie din surse regenerabile este o soluție eficientă pentru stabilitatea aprovizionării cu energie.

"În calitate de agregator independent de energie electrică, furnizăm servicii auxiliare pentru sistemul energetic. Acest lucru este extrem de important odată cu răspândirea surselor de energie regenerabilă, care sunt variabile în mod natural. Mai ales vara, odată cu creșterea numărului de parcuri solare, există un risc semnificativ de evenimente de dezechilibru pentru sistemul energetic. Putem preveni acest lucru și chiar să deschidem calea pentru mai multe surse regenerabile, contribuind în același timp la decarbonizarea rețelei și la accelerarea și reducerea costurilor transformării energetice pe care o trăim în România. Obiectivele imediate sunt de a depăși un prag de 35 MW în anul 2024", conchide Václav Těhle.

În Marea Britanie, de exemplu, agregatorii de flexibilitate au reprezentat 50% din echilibrarea rețelei în 2020, iar, acum, restul Europei urmează acest model.

Cine sunt Nano Energies

Nano Energies, companie originară din Republica Cehă, gestionează operațiuni în trei țări din regiune - Republica Cehă, Croația și România, cu ambiția de a deveni lider în domeniul serviciilor tehnologice și al agregării de energie electrică. În decembrie 2023, agregatorul de flexibilitate Nano Energies a fost achiziționat de grupul energetic Second Foundation, o companie cehă care este, de asemenea, lider european în tranzacționarea algoritmică pe piețele de electricitate. Prin combinarea know-how-ului celor două companii, Nano Energies va putea să monetizeze activele clienților nu numai prin servicii auxiliare, ci și prin tranzacționarea flexibilității acestora pe piețele spot.

Înființată în 2008, Nano Energies este o companie cehă care oferă întreprinderilor posibilitatea de a gestiona energia electrică în mod eficient și responsabil – prin gestionarea flexibilă a consumului și a producției de active energetice. Grupul continuă să dezvolte centrale electrice virtuale în Republica Cehă, Croația și România, alte țări fiind în curs de dezvoltare pentru o extindere a acestei activități. Centralele electrice virtuale contribuie la stabilizarea rețelelor electrice ale țărilor și promovează dezvoltarea surselor regenerabile de energie. În decembrie 2023, Second Foundation a devenit unicul proprietar al Nano Energies.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri