Banca Mondiala a plasat Romania, alaturi de China, India sau Maroc, in grupul statelor "in curs de transformare", in care agricultura nu mai este o sursa majora de crestere economica si contribuie, in medie, cu 7% la avansul PIB, arata raportul pentru dezvoltarea globala al bancii.

Grupul statelor "in curs de transformare, reprezentat cel mai bine de China, India, Indonezia, Maroc si Romania, aduna peste 2,2 miliarde de locuitori in zona rurala", se arata in raportul pe 2008 al Bancii Mondiale, referitor la dezvoltarea globala, denumit "Agricultura pentru dezvoltare" publicat vineri.

In Romania, 46,1% din totalul populatiei traia in mediul rural in perioada 2003-2005, reprezentand 10 milioane de locuitori, arata datele statistice din raportul bancii.

"Agricultura nu mai este o sursa majora de crestere economica, contribuind, in medie, cu doar 7% la avansul PIB, dar saracia in grupul tarilor in transformare ramane preponderent rurala, populatia saraca din mediul rural reprezentand 82% din totalul populatiei sarace", sustin expertii Bancii Mondiale.

Anul trecut, contributia agriculturii la formarea produsului intern brut (PIB) al Romaniei a fost de 8%, insa piata se asteapta ca, pe fondul secetei, ponderea din acest an sa fie inferioara celei din 2006. Ponderea agriculturii in formarea PIB in Romania este in continuare cu mult peste media din cele 15 state vechi membre ale Uniunii Europene, unde contributia acestui sector a fost de doar 1,5 % in 2006, in timp ce serviciile au avut un aport majoritar, de 64,4%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Solutie simpla pentru sustinerea agriculturii: apa filtrata