Consiliul Concurentei a acordat un termen de sase luni pentru prezentarea evidentei relatiilor financiare
Conducerile unor intreprinderi publice au fost atentionate de Consiliul Concurentei in legatura cu evidenta relatiilor financiare, avand la dispozitie un termen de sase luni pentru organizarea acestora, informeaza un comunicat al institutiei.

Experti ai Consiliului Concurentei, din cadrul Inspectoratului de concurenta al municipiului Bucuresti si judetului Ilfov, au efectuat o serie de controale referitoare la respectarea prevederilor Regulamentului privind transparenta relatiilor financiare intre autoritatile publice si intreprinderile publice, precum si transparenta financiara in cadrul anumitor intreprinderi. Pe langa actiunile finalizate anterior (Distrigaz Sud, RADET, Electrica), au fost controlate recent si Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Electrica Muntenia Sud si Metrorex.

Regulamentul obliga intreprinderile publice care se incadreaza in prevederile acestuia sa isi organizeze evidenta relatiilor financiare care sa reflecte in mod clar, simplu si relevant, toate fondurile publice puse la dispozitie direct de catre autoritatile publice, ori prin intermediul altor intreprinderi publice sau institutii financiare, precum si utilizarea acestora, mai exact o "oglinda a banului public".

"Intreprinderile publice controlate nu fac insa distinctie intre evidenta ceruta de Regulament si propria evidenta financiar-contabila, care, de altfel, este bine organizata si detaliata pe conturi analitice, dar nu reflecta in mod clar si sistematizat situatia fondurilor publice", se precizeaza in comunicat.

Conditiile de incadrare in categoriile de intreprindere publica, neindeplinite

Nici una dintre intreprinderile mentionate nu a comunicat Consiliului Concurentei, in termen de 60 de zile de la inchiderea exercitiului financiar al anului 2004, indeplinirea conditiilor de incadrare in categoriile de intreprindere publica, obligatie prevazuta in Regulament.

Regulamentul privind transparenta relatiilor financiare intre autoritatile publice si intreprinderile publice, precum si transparenta financiara in cadrul anumitor intreprinderi cuprinde procedurile privind asigurarea transparentei financiare in cadrul intreprinderilor publice reprezentand "orice intreprindere asupra careia autoritatile publice pot exercita, direct sau indirect, o influenta determinanta in virtutea dreptului lor de proprietate, a participarii lor financiare sau a regulilor care guverneaza activitatea acesteia" si a intreprinderilor cu drepturi speciale, exclusive sau care desfasoara un serviciu public de interes economic general.

Relatiile financiare dintre autoritatile publice si aceste categorii de intreprinderi trebuie sa fie transparente si sa evidentieze, in mod clar, fondurile publice puse la dispozitie si modul de utilizare al acestora.

Intreprinderile publice trebuie sa pastreze timp de cinci ani informatiile referitoare la relatiile financiare care au loc intre ele si autoritatile publice si sa comunice Consiliului Concurentei, in termen de 60 de zile de la inchiderea fiecarui exercitiu financiar, indeplinirea conditiilor de incadrare in categoriile de intreprindere publica.

De asemenea, acestea trebuie sa respecte dispozitiile legale speciale din domeniile lor de activitate.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri