Aprecierea dolarului fata de euro da palpitatii speculatorilor valutari. In privinta monedei nationale insa acestia se asteapta la o scadere in raport cu ambele valute.

Numarul contractelor valutare futures a crescut fata de saptamina anterioara, conform unui comunicat al Bursei Monetar Financiare si de Marfuri Sibiu (BMFMS). Specialistii se asteapta sa inceapa agitatia pe piata valutara.

Un broker sibian considera ca in urmatoarele doua saptamini, care vor marca sfirsitul de trimestru, este posibil ca leul sa scada in mod artificial, in special, fata de euro, avind in vedere fixarea nivelului accizelor aferente trimestrului al treilea. In acest context, la un nivel mai ridicat al paritatii, bugetul statului ar putea obtine venituri suplimentare din accize. O astfel de probabilitate a fost luata in calcul si de cei care au tranzactionat euro pentru scadenta septembrie, pretul futures urcind de la 3,62 la 3,65 lei.

Dolarul de trei lei


Potrivit BMFMS, in perioda mentionata dolarul a avut o evolutie apreciativa. Dupa mai multe saptamini in care pretul a fluctuat intre 2,9250 si 2,9450 lei, luni dolarul a urcat la 3 lei, pentru ca urmatoarele tranzactii sa fie realizate la 2,9490 - 2,98 lei. Paritatea a fluctuat intre un minim de 1,2040 si un maxim de 1,2190 dolari, atins la finele saptaminii. Vinzatorii de optiuni CALL au luat in calcul pentru scadenta lunara un prag de rezistenta la 1,2348 dolari. Prin depasirea pragului de 1,2150, euro are drumul deschis catre 1,24 dolari, considera un broker.

Dobinda mai mica la euro

Insa moneda unica este minata din interior, de factorii economici si, mai nou, de cei politici. Aceasta creeaza posibilitatea monedei americane sa isi continue cresterea depasind valoarea de 1,20 care reprezinta un prag psihologic important. Prima tinta pentru paritate este cea de la 1,1970 urmata de 1,1830 dolari. Aceasta evolutie este sustinuta de ecartul intre dobinda americana de 3 la suta si cea europeana de 2 la suta, a spus brokerul.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Economia romaneasca in 2020: La cat ajunge cursul de schimb
Setari Cookie-uri