Preşedintele rus Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate al Rusiei pentru a discuta despre măsurile destinate să contracareze sancţiunile impuse împotriva ţării pentru campania sa militară în Ucraina, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

"Vom discuta despre măsurile pe care le luăm şi pe care trebuie să le luăm pentru a depăşi dificultăţile pe care le creează unele ţări pentru Rusia", a declarat Putin la începutul întâlnirii, care a fost transmisă de televiziunea de stat rusă.

În opinia preşedintelui rus, "până acum ţările neprietenoase nu au obţinut nimic din perspectiva obiectivelor pe care şi le-au stabilit faţă de Rusia".

"Sunt sigur că nu vor obţine nimic. Dar trebuie să fim conştienţi de evenimentele care au loc, aşa că vom discuta toate aceste chestiuni", a spus el, înainte de a-i cere ministrului rus de externe Serghei Lavrov să prezinte un raport despre situaţia curentă.

După declanşarea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, Uniunea Europeană a impus 11 pachete de sancţiuni, alături de SUA, Regatul Unit şi alte ţări.

Printre cele mai sensibile măsuri se numără deconectarea băncilor ruseşti de la sistemul SWIFT, plafonarea preţurilor la ţiţei şi la gazele ruseşti, interzicerea achiziţionării de petrol rusesc transportat pe mare şi închiderea spaţiului aerian al Europei, printre altele.

În realitate, treptat, sancţiunile au început să-şi arate efectele, chiar dacă Kremlinul încearcă să muşamalizeze situaţia. Rubla continuă să se deprecieze puternic, iar experţii susţin că această tendinţă se va menţine.

Joi, la Bursa din Moscova, dolarul şi euro au crescut cu aproape 30% pentru prima oară de la începutul anului, ajungând la peste 93 de ruble (1,02 dolari), respectiv 102 ruble (1,12 euro), conform The Moscow Times. Vineri, cotaţiile s-au retras uşor faţă de vârfurile atinse: la ora 13:24, ora Moscovei, moneda americană se situa la 91,7 ruble, iar cea europeană la 99,81 ruble.

Deşi rubla a intrat în topul celor mai slabe trei monede de pe pieţele emergente, în urma doar a lirei turceşti şi a peso-ului argentinian în ceea ce priveşte devalorizarea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că cifrele arată că "nu poate şi nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la stabilitatea macroeconomică (a ţării)".

Nu ar trebui să existe îndoieli cu privire la stabilitatea economiei ruseşti, a insistat Peskov, care a spus că preşedintele Vladimir Putin nu intenţionează să organizeze reuniuni speciale din cauza situaţiei rublei, care a coborât la cel mai scăzut nivel din primele săptămâni ale invaziei ruse în Ucraina.

Şefa Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, a atribuit joi devalorizarea deteriorării balanţei comerciale a economiei: în perioada ianuarie-mai, veniturile din exporturi au scăzut cu 40%, în timp ce ieşirile de valută pentru importuri, dimpotrivă, au crescut cu 15%.

Nabiullina a mai spus că Banca Centrală rusă nu vede niciun motiv deocamdată pentru a interveni pe piaţa valutară, conform The Moscow Times.

În plus, Rusia se confruntă în aceste zile şi cu un deficit de benzină, conform aceluiaşi cotidian. În timp ce guvernul rus dă asigurări că producţia de benzină este în creştere, în realitate există o penurie vizibilă pe piaţa angro, au declarat pentru Reuters comercianţi şi surse din domeniu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri