In august, inflatia anuala se temperase pana la 8,02%, dupa ce in iulie, atinsese varful ultimilor trei ani, de 9,04%.

Analistii estimau ca, in septembrie, rata anuala a inflatiei se va situa intre 7 si 7,3%.

Fata de luna anterioara, preturile de consum au crescut cu 0,40%, ca urmare a majorarii tarifelor la servicii cu 1,05%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 0,19%. Preturile produselor alimentare au crescut, in medie, cu 0,33%, potrivit datelor publicate de INS.

Astfel, in luna septembrie, preturile la energie electrica, termica si gaze au ramas nemodificate fata de luna precedenta, in timp ce preturile la combustibili au scazut cu 0,04%, iar cele la medicamente s-au majorat cu 0,02%. Tigarile s-au scumpit cu 0,13% fata de august.

In a noua luna a acestui an, cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate la serviciile aeriene (2,94%), branza de vaca (2,71%), cartofii (2,36%) si laptele de vaca (2,25%). Carnea si produsele din carne s-au scumpit, in medie, cu 0,68%.

In schimb, s-au ieftinit in septembrie produsele de morarit, cu 0,36%, precum si fructele si conservele din fructe, cu 1,33%, potrivit datelor INS.

Citeste si:

De la inceputul acestui an, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,5%, marfurile nealimentare de 44,7%, iar serviciile cantaresc 17,8%.

Cresterea medie a preturilor de consum din intervalul octombrie 2007-septembrie 2008 fata de precedentele 12 luni - indicator care conteaza in criteriile nominale de convergenta la zona euro - a fost de 7,8%, in urcare de la 7,7% in august.

Inflatia determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a saltat, de asemenea, de la 7,8% in august la 7,9% in septembrie.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a modificat, la inceputul lunii iulie, in crestere prognoza pentru inflatia la finalul lui 2008, de la 6% la 6,6%, in conditiile in care si-a propus o tinta de inflatie de 3,8% plus sau minus un punct procentual. Prognoza lua in calcul un pret mediu al petrolului in acest an de 140 dolari/baril.

Insa guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a declarat ca BNR si-ar putea revizui in scadere prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an.

"La finalul anului, am putea avea surpriza placuta de a asista la o temperare a inflatiei inspre 6%", a estimat Isarescu.