Interesul tot mai scăzut al românilor pentru a achiziționa locuințe, în contextul creșterii dobânzilor și a scumpirilor de pe piața rezidențială, a dus la o scădere a volumului de credite ipotecare în prima parte a acestui an, dar, pentru perioada următoare, reprezentanții noii plaftome de finanțare a imobiliare.ro, anticipează o revenire a creditării.

Imobiliare.ro Finance observă, analizând datele BNR, o creștere de 10% a volumelor de credite ipotecare acordate în prima jumătate a anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cifrele includ însă și refinanțările a căror pondere în totalul creditelor acordate a crescut în acest an.

Reprezentanții platformei Imobiliare.ro Finance estimează că volumul creditelor ipotecare noi acordate în România, excluzând refinanțările, s-a contractat cu aproximativ 20% pe fondul creșterii dobânzilor.

Totuși piața creditelor ipotecare performează peste așteptări sau chiar depășind piețe, ca de exemplu Polonia, unde au existat și scăderi de până la 60-70% în unele perioade recente.

(Sursa: Imobiliare.ro Finance)

Nota: IRCC din grafic reprezintă valoarea IRCC aplicabilă în trimestrul respectiv pentru calculul dobânzii variabile a unui credit ipotecar.

Se observă o scădere a volumelor începând cu T4 2022, ca urmare a creșterii semnificative a IRCC, apoi o revenire pe parcursul primei jumătăți a anului curent pe fondul creșterii refinanțărilor.

Pe de altă parte, băncile au început să prezinte oferte cu dobânzi fixe în scădere, arătând optimism asupra evoluției dobânzilor pe termen mediu. De altfel, proiecția BNR privind evoluția inflației în următorii doi ani ne arată o scădere considerabilă încă din a doua jumătate a acestui an, inflația anuală în 2025 fiind estimată la 4%.

(Sursa: Imobiliare.ro Finance)

Această evoluție va diminua presiunea asupra dobânzilor, ceea ce ne permite să ne așteptăm la scăderea dobânzilor începând chiar cu anul viitor.

(Sursa: Imobiliare.ro Finance)

În Europa, peste 50% dintre clienți solicită asistența unui expert pentru a obține o finanțare, iar România se dezvoltă în aceeași direcție. Atingerea mediei europene va însemna dublarea numărului de clienți care accesează creditul potrivit cu ajutorul unui expert.

Imobiliare.ro lansează platforma de finanțare

Imobiliare.ro lansează Imobiliare.ro Finance după un an și jumătate de la achiziționarea companiei DSA Advisor, unul din principalii intermediari de credite activi pe piața din România.

Astfel, la 10 ani de la înființare și într-un context de piață complex, DSA Advisor a traversat cu succes un amplu proces de digitalizare, dezvoltare și rebranding, devenind Imobiliare.ro Finance.

“În ultimul an și jumătate am reușit să integrăm în ecosistemul nostru o companie cu experiență de peste 10 ani și să asistăm mii de cumpărători în finanțarea locuinței mult visate. Piața a răspuns mai bine decât credeam și iată că eforturile noastre ne aduc astăzi într-o nouă etapă: DSA Advisor devine Imobiliare.ro Finance și asigură, împreună cu Imobiliare.ro, cea mai bună experiență de achiziție a unei locuințe”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance.

Contextul de piață în care are loc acest proces de transformare este unul deosebit, în condițiile în care volumele creditelor ipotecare sunt puternic afectate de evoluția dobânzilor, dar cu perspective pozitive.

În acest context, din ce în ce mai mulți români apelează la asistența unui broker de credite - aproximativ 25-30% din cumpărători - în creștere față de anii anteriori, în condițiile în care serviciul este gratuit conform legii (OUG 52/2016).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri