Investiții publice majore în proiecte de infrastructură, de peste 4 miliarde de euro, două proiecte majore de reconversie urbană ce totalizează investiții private de peste 800 de milioane de euro și patru proiecte noi de hoteluri de 3* și 4* vor da o nouă față modernă orașului Cluj-Napoca, aflat în plin avânt economic, se arată într-o analiză realizată de Romania Property Club (RPC)

Potrivit sursei citate, clujul reprezintă una dintre cele mai dinamice regiuni din țară, lider al zonei de Centru-Vest, cu o populație de 679.000 de locuitori, din care 287.000 locuiesc în Cluj-Napoca. Aproape două treimi din locuitorii județului trăiesc în mediul urban, în timp ce media națională este mai mică cu 10%.

Un nivel mai ridicat de urbanizare indică în general un semn al dezvoltării economice. Cu o valoare a PIB-ului pe cap de locuitor de 15.801 euro, Clujul are al doilea cel mai înalt nivel din țară. BERD și-a deschis primul birou regional la Cluj-Napoca, o dovadă a leadership-ului orașului.

„La Cluj-Napoca, compania IULIUS propune un proiect amplu de regenerare urbană, prin intermediul căruia fosta platformă industrială Carbochim va fi reconvertită și transformată într-un ansamblu mixed-use. Este o investiție care depășește jumătate de miliard de euro. Proiectul va avea ca principală ancoră parcul și dechiderea spre râul Someș, toate celelalte componente - retail, office, cultural, entertainment și rezidențial - venind în completare și fiind în concordanță cu nevoile și așteptările comunității, așa cum au reieșit din consultările noastre. Investiția este aliniată strategiei generale de dezvoltare urbană a orașului și va oferi Clujului 14 hectare care acum sunt de tip industrial și inactive”, a declarat Sorin Guttman, Project Manager, Proiect de regenerare urbană – Platforma Carbochim.

Viitorul metrou ridică deja și mai mult prețurile proprietăților imobiliare

Cluj-Napoca va fi al doilea oraș după București care va avea metrou, un proiect care va impacta direct piața imobiliară. În prezent există un nivel limitat de noi oferte de terenuri pentru dezvoltare.

Prețurile pentru loturile autorizate se situează între 80-120 Euro/mp pentru dezvoltări logistice, 225-400 Euro/mp pentru dezvoltări de retail și între 1.000 – 2.000 Euro/mp pentru dezvoltările mixed-use (rezidențial & retail), așa cum relevă datele colectate de RPC de la compania locală de consultanță imobiliară Șimon, Iuga & Partners.

Dezvoltarea economică de clasă mondială este susținută de o infrastructură modernă de lucru. Stocul total de clădiri de birouri clasa A din Cluj este de 340.000 mp, cu proiecte în dezvoltare estimate la 75.000 mp. Chiriile prime pentru clădirile de clasa A primă variază între 13,5 și 15 euro/mp.

Cererea pentru apartamentele de vânzare are un avans de 29% în primele trei trimestre ale anului în curs față de perioada similară a anului trecut, în timp ce în T3 2023 față de T3 2022 se înregistrează o creștere de 21%, așa cum arată datele imobiliare.ro colectate de RPC. Oferta pentru apartamentele nou intrate în piață a înregistrat o scădere de -23% în T1-T3 2023 față de T1-T3 2022. Prețul cerut pe mp util pentru apartamentele de vânzare a înregistrat o creștere de până la 51% în ultimii patru ani, în timp ce față de anul trecut, creșterea este temperată, de doar 3%, așa cum arată datele raportate la T3.

Clujul este deservit de un stoc de retail de aproximativ 150.000 mp, cu o chirie prime de 65 euro/ mp/lună. Densitatea (stocul de spații moderne / mia de locuitori) de 522 mp pe locuitor este destul de scăzută în comparație cu dezvoltarea economică accelerată și atracția orașului pentru tineret. Conform datelor CW Echinox, nivelul de 522 mp indică doar locul zece la nivel național.

Clujul înregistrează un stoc modern de spații industriale și logistice ce totalizează 420.000 mp. Rata scăzută de neocupare (4,7%) este reprezentativă pentru dezvoltarea bazată pe cerere, cu doar 20.000 mp disponibili imediat. Chiria ”prime” pentru spații de clasă A a crescut la 4,5 euro/mp, echivalent cu chiriile de top, practicate în zona București – Ilfov.

Investiții tot mai mari în industria hotelieră

În ceea ce privește sectorul hotelier, în următorii trei ani sunt în curs de dezvoltare patru proiecte hoteliere (3* & 4*) cu un număr total de 600 camere noi, reprezentând o creștere de 22% pentru piața hotelieră din Cluj, conform datelor Est Hospitality pentru RPC.

În această perioadă (2024-2026), Cluj-Napoca are cel mai mare volum de dezvoltare hotelieră din România. În ultimii 10 ani, piața hotelieră din Cluj-Napoca a înregistrat cea mai mare creștere din România la categoria „5*” cu 613 camere noi. În București au fost dezvoltate doar 534 de camere noi de aceeași categorie.

Astfel, reprezentanții RPC, afirmă că, în aceste condiții, Cluj-Napoca și județul Cluj rămân unele dintre cele mai puternice hub-uri de business la nivel național, urmând să intre în curând într-o nouă fază de dezvoltare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri