Dezechilibrul bugetului de stat s-a adancit in august fata de primele sapte luni, cand bugetul consolidat inregistrase un deficit 3,061 miliarde lei (836 milioane euro), suma care echivala cu 0,61% din PIB-ul estimat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) la 505 miliarde lei pentru acest an.

In primele opt luni din acest an, statul a inregistrat venituri totale la bugetul consolidat de 107,43 miliarde lei (29,5 miliarde euro) si cheltuieli de aproape 112,57 miliarde lei (30,9 miliarde euro), conform NewsIn.

Deficitul provine in cea mai mare parte din bugetul de stat, celelalte bugete mari - de asigurari sociale de stat, de somaj si de asigurari de sanatate - fiind in continuare excedentare.

Astfel, la bugetul de stat, veniturile au fost de 43,2 miliarde lei
in intervalul ianuarie-august, in timp de cheltuielile au ajuns la 49,8 miliarde lei, deficitul fiind de aproape 6,6 miliarde lei (echivalent cu 1,3% din PIB).

Citeste si:

Rambursarile de credite externe acordate ministerelor au avut o contributie semnificativa la adancirea deficitului bugetului consolidat, valoarea acestora fiind de 1,145 miliarde lei.

O alta contributie importanta la adancirea deficitului bugetului consolidat a venit si din partea bugetului Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADN), care a inregistrat cheltuieli mai mari cu 516,3 milioane lei decat veniturile in primele opt luni ale acestui an, si din partea bugetului Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care a avut un deficit de 116,9 milioane lei, potrivit datelor publicate de MEF.

Dezechilibrul bugetului de stat a fost compensat partial de celelalte bugete, cele mai mari excedente fiind inregistrate de fondul national unic de asigurari sociale de sanatate (854,6 milioane lei) si de bugetul asigurarilor sociale de stat (461,6 milioane lei).

Bugetul asigurarilor pentru somaj a avut incasari mai mari decat cheltuielile
cu 423,9 milioane lei in intervalul ianuarie-august, iar bugetul general centralizat al bugetelor locale a ramas deficitar si in august, cu un dezechilibru de 555,3 milioane lei, dupa ce se mentinuse excedentar in primele sase luni.