Analisti: Economia a crescut cu 8,2-9% in trimestrul III

Cresterea economica in trimestrul al treilea al acestui an s-a plasat intre 8,2% si 9%, sustinuta in continuare de constructii si servicii, in timp ce in industrie se contureaza o tendinta de decelerare, considera analistii economici.

"Industria este in cadere libera de cateva luni. Ma astept la o crestere anuala de doar 4% in 2008 pe acest segment", a declarat, citat de NewsIn, Laurian Lungu, director de cercetare al Grupului de Economie Aplicata (GEA). El estimeaza ca produsul intern brut (PIB) a avansat cu 8,2% in intervalul iulie-septembrie al acestui an.

In primele sase luni din acest an, industria a crescut cu 5,8% fata de primul semestru din 2007, potrivit datelor Institutului National de Statistica, in conditiile in care, in aceeasi perioada, economia Romaniei a inregistrat o crestere record de 8,8%.

"Cresterea industriei cu mult sub media PIB este greu de sustinut pe termen lung, in conditiile in care acest segment ar trebui sa fie motorul cresterii economice sustenabile", a explicat economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

El apreciaza ca avansul PIB a fost intre 8,4 si 9% in trimestrul al treilea din acest an, in functie de evolutia agriculturii, a carei contributie la cresterea economica in intervalul iulie-septembrie a fost de aproximativ doua puncte procentuale.

"Constructiile au in continuare o contributie consistenta. In perioada urmatoare, industria va decelera, insa constructiile si serviciile raman active, desi ratele de crestere nu vor mai fi aceleasi. Poate nu vom mai vedea rate de crestere de 30% in constructii, insa cred ca ritmul de crestere se poate mentine la 15-20% anul viitor, daca ne uitam la cresterea numarului autorizatiilor de constructie, mai ales in mediul rural", a adaugat Anghel, care prognozeaza un avans al PIB cu 8,3% pentru tot anul 2008.

Numarul autorizatiilor de constructie eliberate in primele zece luni ale anului a ajuns la 53.132 de permise, in crestere cu 10,7% fata de cele emise in perioada similara din 2007, potrivit datelor publicate de INS.

Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, estimeaza cresterea economica in trimestrul al treilea din 2008 la 8,7%, prognoza ajustata in jos de la precedenta, de 9,7%.

"Modificarea este determinata in primul rand de industrie, pentru care impactul este mai puternic pentru ca si ponderea in PIB este mai mare, si apoi de constructii. Agricultura este un factor imprevizibil, in functie de acest segment, cresterea economica va fi mai mare sau mai mica", a mai spus Chidesciuc.
Analistii considera ca in ultimul trimestru al acestui an, avansul PIB se va tempera, insa o incetinire semnificativa a ritmului se va vedea abia incepand de anul viitor.

Laurian Lungu estimeaza o crestere a PIB intre 7% si 7,2% in intervalul octombrie-decembrie 2008 si de 4% pentru 2009, sustinuta de investitii, dar si de consum. El considera ca, anul viitor, consumul guvernamental va creste mai alert decat cel privat, a carui dinamica se va tempera semnificativ.

"Ma astept la o crestere economica de 6,3% in trimestrul al patrulea. Pentru anul viitor, ne-am revizuit scenariul de baza pentru avansul PIB la 1,7%, de la 3,8%, in conditiile in care vedem si o incetinire puternica a consumului", spune si Chidesciuc.

Analistii exclud, pe de alta parte, o rata de crestere negativa in 2009, ipoteza vehiculata de unii dintre analistii straini.

Directorul de investitii al Interamerican Fond de Pensii, Radu Craciun, apreciaza ca economia Romaniei va creste cu 2-4% anul viitor.

"In 2008, cresterea economica va fi intre 8,5% si 9%. Pentru anul viitor, nu cred ca este posibila o crestere economica negativa, pentru ca pleca de la un nivel foarte ridicat, iar economia are o anumita inertie, scaderea nu vine peste noapte", spune el.

Potrivit lui Lucian Anghel, intr-un scenariu de baza, economia va creste cu aproximativ 4% in 2009.

"Chiar daca luam in calcul un scenariu pesimist, cred ca avansul PIB tot va fi peste 0%. Ramane de vazut ce va face noul guvern, dar si evolutia altor factori, precum vremea", care joaca un rol foarte important pentru agricultura, a precizat economistul-sef al BCR.

Institutul National de Statistica (INS) publica miercuri, 3 decembrie, primele date despre evolutia PIB in trimestrul al treilea.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri