Investitiile straine directe in Romania au crescut cu 24,45%, pana la 9,024 miliarde euro in 2008 fata de cele din 2007, acoperind deficitul de cont curent in proportie de 53,5%, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Astfel, in 2007, investitiile straine directe se cifrau la 7,251 miliarde euro, acoperind 43,5% din deficitul de cont curent, proportie cu 10 procente mai mica fata de cea din 2008.

Din investitiile straine directe inregistrate in 2008, participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 50,1%, iar creditele intra-grup restul de 49,9%.

Creditele pe care le iau firmele localizate in Romania de la companiile mama cu sediul in strainatate au potentialul de a adanci deficitul de cont curent, deoarece vor fi returnate la scadente. Ponderea acestora a scazut insa in 2008 fata de 2007, cand creditele intra-grup reprezentau 54,3% din investitiile straine directe.

Fata de suma acumulata in primele unsprezece luni ale anului trecut, investitiile straine directe in Romania au avansat cu aproximativ 4,4% in decembrie. In intervalul ianuarie - noiembrie 2008, deficitul contului curent a fost acoperit in proportie de 54% prin investitii straine directe, care erau de 8,645 miliarde euro.

Deficitul balantei de plati a Romaniei s-a adancit cu 1,2% in 2008, pana la 16,877 miliarde euro, mai arata datele publicate joi de banca centrala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri