Majorarea TVA nu este iminenta, insa exista o preocupare a Guvernului in acest sens, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu.

Aflat la Mamaia, la scoala de vara a tineretului liberal, primul ministru a spus ca o asemenea decizie va fi luata numai dupa consultari cu mediul de afaceri si cu partenerii sociali.

Cresterea cotei TVA trebuie sa fie privita prin perspectiva aderarii Romaniei la UE, dar acum nu se poate discuta despre marirea acesteia, a declarat presedintele PNL.

"Nu se discuta in acest moment, nu exista daca vreti o preocupare atat de importanta cum v-ati putea imagina, nu avem o presiune pe aceasta directie, nu exista in momentul de fata nevoia unei majorari a TVA-ului. Daca este vorba insa sa discutam de o perspectiva pe termen lung, aceasta prespectiva pe termen lung trebuie privita prin prisma obligatiilor Romaniei in calitate de viitor stat membru. Va trebui sa ne pregatim sa avem cam 2,5 -2,6% din PIB pentru a putea sa contribuim la bugetul comunitar si pentru a putea cofinanta programele cu finantare europeana, pe fondurile structurale si de coeziune."

"Nu e normal ca doar un sfert din romani sa plateasca la bugetul asigurarilor de sanatate"

Un alt subiect abordat a fost contributia la bugetul asigurarilor de sanatate, Calin Popescu Tariceanu opinand ca nu este normal ca doar o patrime din populatie sa plateasca aceste asigurari.

"Sistemul de asigurari de sanatate din Romania functioneaza astazi intr-un mod cu totul defectuos, pentru ca la el contribuie numai 4,6 miloane de angajati si beneficiaza 20 de milioane de persoane, lucru care inseamna o finantare insuficienta. Ši daca ne propunem sa imbunatatim calitatea serviciilor de sanatate, fie in spitale, fie in ceea ce inseamna medicamentele compensate, fie, eu stiu, in alte directii, atunci trebuie sa ne punem problema cu onestitate si sa acceptam ca nu poate sa functioneze acest sistem in modul in care functioneaza astazi. Nicaieri in Europa nu functioneaza asa."