Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a efectuat, pana in acest moment, plati in valoare de peste 265 milioane lei catre aproximativ 43% din investitorii FNI, au declarat reprezentanti ai Autoritatii.
"Suma totala platita pana in prezent este de 265.851.583,84 lei catre 42,95% din investitorii FNI. Totalul pagubitilor FNI este de 21.251, iar numarul cererilor de despagubire inregistrate la AVAS este de 19.561", au spus reprezentantii AVAS, potrivit NewsIn.

In privinta proiectului de lege pe care Guvernul l-a trimis spre aprobare la Parlament, si care da posibilitatea AVAS-ului de a contracta de la Trezorerie un imprumut de 210 milioane de lei pentru a efectua platile catre pagubitii FNI, reprezentantii Autoritatii au spus ca inca nu exista un termen concret in ceea ce priveste posibilitatea acordarii si nici in privinta termenilor in care va fi acordat acest imprumut.

"Deocamdata, se poarta negocieri pe tema imprumutului, inca nu avem un termen concret in ceea ce priveste posibilitatea acordarii si nici in privinta termenilor in care va fi acordat acest imprumut. Avand in vedere faptul ca veniturile din privatizare s-au redus ca urmare a diminuarii portofoliului Autoritatii, sunt necesare surse alternative de finantare. Pentru ca AVAS sa poata accede la aceste surse de finantare, e vorba de imprumutul de la Trezorerie, este necesara existenta unui cadru legal", au mai spus reprezentantii AVAS.

De asemenea, Autoritatea a initiat un proiect de Ordonanta de Urgenta, aflat in dezbatere publica, privind transferarea catre Ministerul Finantelor Publice (MFP) a obligatiilor legate de FNI.

In nota de fundamentare a proiectului de Ordonanta de Urgenta se precizeza ca pagubitii FNI, in scopul recuperarii sumelor, au declansat executare silita, astfel ca, in momentul de fata toate disponibilitatile banesti ale AVAS sunt blocate.

"Precizam ca exista posibilitatea ca pagubitii FNI sa obtina un nou titlu executoriu in dosarul penal aflat pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei. Intr-o astfel de situatie, cuantumul despagubirilor va fi cu mult mai ridicat decat sumele datorate in acest moment, avand in vedere ca numarul pagubitilor FNI din dosarul penal este de 131.000, fata de cei 21.000 de pagubiti care se afla deja in posesia unui titlu executoriu impotriva AVAS", se arata in nota de fundamentare.

De asemenea, in document se mai precizeza ca executarea silita a tuturor titlurilor executorii pe care investitorii FNI le-au obtinut conduce la blocarea activitatii AVAS prin propirea conturilor si sechestrarea bunurilor, inclusiv a actiunilor detinute la societatile comerciale din portofoliul AVAS si a creantelor ce fac obiectul valorificarii.

In contextul actualei crize economice, AVAS este in imposibilitatea de a asigura din veniturile curente plata acestor obligatii stabilite prin titluri executorii, existand astfel riscul blocarii activitatii AVAS si totodata crearea unei situatii sociale dificile prin incetarea platii sumelor cuvenite petentilor FNI.

Prin subrogarea MFP in toate drepturile si obligatiile actuale detinute de AVAS legate de plata despagubirilor FNI se creeaza posibilitatea continuarii platilor cuvenite pagubitilor si se evita blocarea activitatii AVAS, se arata in proiectul de Ordonanta de Urgenta.

Masura propusa de AVAS tine cont si de faptul ca, desi institutia detine calitatea de succesor in obligatiunii al CEC Bank privind masurile pentru diminuarea consecintelor incetarii rascumpararii de unitati de fond de catre FNI , Ministerul Finatelor Publice este unic actionar al bancii.

Potrivit sentintei 13732/17.12.2004, AVAS a fost obligata sa plateasca, la peste 21.000 de pagubiti, aproximativ 400 milioane lei. Instanta a dispus obligarea AVAS la plata despagubirilor catre investitorii FNI conform prevederilor Sentintei Civile nr. 13732/17 decembrie 2004, astfel cum a fost modificata prin decizia Civila nr.203/ 11 aprilie 2006, pronuntata de tribunalul Bucuresti - Sectia a VI-a Comerciala in Dosarul nr. 5079/2001 in baza Contractului de Fidejusiune/Cautiune nr. 2205/1042/6 decembrie 1999, incheiat intre CEC, FNI si SOV Invest, si a Legii nr. 333/2001.

Aceasta lege prevede ca AVAS sa preia obligatia de a administra fondul constituit special pentru a plati ajutoare financiare investitorilor care indeplineau conditiile prevazute de aceasta lege, obligatie ce a fost indeplinita pana la epuizarea fondurilor destinate acestei activitati.
Incepand cu 18 octombrie 2007 s-au facut primele plati voluntare catre pagubitii FNI.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri