Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu, a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa, ca ministerul pe care-l conduce a definitivat Proiectul de Reorganizare si restructurare, prin care se reduce numarul institutiilor aflate in subordinea sa cu 67%.
"Este prima reorganizare facuta de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale in 40 de ani. Conform proiectului nostru, intentionam reducerea cu 67% a numarului structurilor care functioneaza in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea ministerului. Proiectul poate suferi schimbari in sedinta de guvern de duminica, insa speram ca in urmatoarea sedinta ordinara a executivului, cel mai probabil miercuri, acest proiect sa fie votat si sa intre in vigoare in termen de 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial",a declarat ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu, citat de NewsIn.

Acesta a mai adaugat ca prin acest proiect de restructurare se doreste transferul de la nivel central in teritoriu, la consilliile judetene, astfel incat decizia sa fie cat mai apropiata de fermieri.

"Exista in cadrul structurilor ministerului un numar de posturi care necesita acoperire si care ar putea fi acoperite cu cei din structurile restructurate", a mai spus ministrul Sarbu.

El a mai adaugat ca niciuna dintre agentiile corespondente cu Uniunea Europeana nu a fost vizata de reorganizare.

"De APIA, de exemplu, nu ne-am atins. Ne dorim chiar sa obtinem deblocarea pentru agentiile europene astfel incat sa putem sa facem angajari pentru posturile neacoperite", a precizat Ilie Sarbu.

Conform proiectului Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Agentia Domeniilor Statului se descentralizeaza prin transferul competentelor de administrare a patrimoniului si transferul activitatilor, al activelor si pasivelor catre Consiliile Locale, iar dupa ce se descentralizeaza, Agentia se desfiinteaza. Activitatea privind administrarea si plata rentei viagere se transfera catre autoritatile judetene, respectiv centrale din domeniul agriculturii.

Acelasi proiect prevede ca Directiile judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) se descentralizeaza prin transferul catre Consiliile Judetene a competentelor administrative si financiare. Prin reorganizare, DADR va exercita doar competente privind implementarea politicilor agricole, nationale si comunitare. Transferul implica si resursele umane, financiare si patrimoniale din Oficiile Judetene de Studii Pedagogice si Agrochimice, din Oficiile Judetene de Renta Viagera si Oficiile Judetene pentru Amelioare si Reproductie in Zootehnie. Aceste unitati vor figura in cadrul sau in subordinea DADR.

Agentia Nationala de Consultanta Agricola, cu cele 42 de Oficii judetene de Consultanta Agricola (inclusiv centrele locale) din componenta acesteia, se reorganizeaza pe masura infiintarii Camerelor Agricole, institutii publice aflate sub autoritatea Consiliilor judetene. Camera Agricola Nationala se afla sub Autoritatea MAPDR.

Agentia Nationala Fitosanitara si Inspectia Nationala pentru Calitatea Semintelor din cadrul MAPDR se reorganizeaza in cadrul Autoritatii Nationale pentru Resurse Vegetale, in subordinea MAPDR. Acesta Autoritate va prelua in subordine si Laboratorul Central pentru Carantina Fitosanitara, Laboratorul Central pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide in Plante si Produse Vegetale, Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor, Institutul de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor precum si Banca de Resurse Genetice Vegetale Suceava.

Administratia Nationala a Îmbunatatirilor Funciare transfera competentele de administrare, intretinere si reparare a barajelor digurilor de aparare impotriva inundatiilor de pe raurile interioare catre Administratia Nationala Apele Romane si preia administrarea terenurilor rezultate din indiguiri si desecari in incintele Borcea de Sud (Calarasi), Borcea de Jos (Ialomita) si Insula Mare a Brailei (Braila).

Agentia Nationala pentru Amelioare si Reproductie in Zootehnie preia atributiile si resursele Autoritatii Hipice Nationale, care se desfiinteaza. Agentia Nationala a Zonei Montane preia in subordine Centrul de Formare si Inovatie pentru Dezvoltare in Carpati si se delocalizeaza la Alba Iulia.

Oficiul National al Denumirii de Origine pentru Vinuri fuzioneaza cu Oficiul National al Viei si Vinului, rezultand Oficiul National al Viticulturii si Produselor Vitivinicole, institutie publica cu personalitate juridica in subordinea MAPDR.

Cele patru laboratoare pentru controlul calitatii vinului (doua cu personalitate juridica, de la Blaj si Odobesti, si filialele fara personalitate juridica, de la Craiova si Basarabi) se reorganizeaza in subordinea Laboratoruluui Central pentru Controlul Calitatii Vinului de la Valea Calugareasca, institutie subordonata MAPDR.

Societatea Nationala Îmbunatatiri Funciare SA se transfera la AVAS spre privatizare.

MAPDR preia in structura proprie personalul din cadrul Oficiului National de Renta Viagera (ADS), precum si personalul cu atributii in domeniul dezvoltarii rurale din cadrul DADR judetene.

Din reorganizarea DADR si a institutiilor teritoriale ale administratiei agricole, structurile cu atributii de inspectii si control devin structuri deconcentrate ale Inspectiei pentru Agricultura, organizata in cadrul MAPDR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri