"Orice decizie dura care trebuie luata este intarziata de alegerile prezidentiale de la finalul lui 2009. Asa ca inceputul lui 2010 poate aduce masuri nepopulare pentru a corecta deficitul bugetar (concedieri de angajati din sectorul public, cresterea unor taxe precum TVA), care ar putea sufoca fragila revenire pe care o estimam acum si ar provoca o contractie economica si in 2010", se spune intr-un raprt al ING, citat de NewsIn.

"Totusi, fara aceste masuri, 2011 ar putea fi un an cu o crestere economica foarte scazuta", avertizeaza economistii grupului.

Analistii ING se asteapta in prezent la o contractie economica de 7,5% in 2009 si la o usoara crestere in 2010, cu 1,6%, dar nu exclud o scadere - cu 1% sau mai mult - in cazul in care guvernul nu ia masuri dure pentru a contracara deficientele structurale cu care se confrunta economia sau daca productia agricola va fi foarte slaba.

In proiectia actuala, ING se asteapta ca nivelul cel mai de jos al recesiunii sa fie atins in Romania in a treilea trimestru din 2009 si considera ca o revenire a economiei globale va ajuta doar intr-o masura limitata economia romaneasca, din cauza problemelor generate de politica fiscala slaba.

Estimarile macroeconomice ale FMI sugereaza ca institutia ia in calcul un deficit bugetar de 6% din produsul intern brut (PIB) pentru anul viitor, considera analistii ING, care avertizeaza ca exista mari sanse ca tinta sa fie depasita, asa cum s-a intamplat in acest an cu obiectivul initial de deficit, de 4,6% din PIB - extins ulterior la 7,3% din PIB.

De altfel, analistii ING considera ca FMI ar fi trebuit mai degraba sa impuna autoritatilor romane o tinta mai dura de deficit pentru acest an.

"Chiar daca si nivelul de 7% din PIB implica o ajustare mare a deficitului structural, data fiind contractia economica severa din acest an, el pune sub semnul intrebarii obiectivul de a cobori deficitul public sub 3% din PIB pana in 2011 si, in consecinta, programul de adoptare a euro", se arata in raport.

ING subliniaza ca indeplinirea obiectivului de adoptare a euro si atingerea unui ritm sustenabil de crestere economica pe termen mediu depind de vointa politica de a implementa reforme structurale cel tarziu la inceputul lui 2010. "Atractivitatea Romaniei ca destinatie pentru investitii depinde de asemenea de aceste reforme", se mai spune in raportul grupului financiar.