Pogea: Deficitul bugetar la zece luni s-a adancit la 5,2% din PIB

Ministrul interimar al Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat ca deficitul bugetului consolidat din primele zece luni s-a adancit la 5,2% din produsul intern brut, astfel ca acesta se mentine deocamdata chiar si sub tinta convenita de autoritati cu FMI pentru finalul trimestrului III.
La sfarsitul lunii septembrie deficitul bugetar se situa la 5,14% din produsul intern brut (PIB), sub tinta convenita cu Fondul Monetar International (FMI) pentru finalul trimestrului III, de 5,4% din PIB.

Autoritatile romane si FMI au mentinut tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an la 7,3% din produsul intern brut (PIB), in urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie de la Bucuresti. seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, declara, insa, vineri, ca deficitul bugetar estimat pentru 2009 este de 7,8% din PIB, luand in calcul si efectul masurilor fiscale recent validate de Curtea Constitutionala, anunta NewsIn.

De altfel, pe 5 noiembrie, Gheorghe Pogea (foto) preciza ca tinta de deficit bugetar ar putea fi depasita, dar ca spera ca "depasirea sa nu fie prea mare".

"Va fi depasit (deficitul bugetar convenit cu FMI la 7,3% din PIB, n..r) daca masurile pentru reducerea cheltuielilor nu vor putea fi puse in aplicare. Speram ca depasirea sa nu fie prea mare", a spus ministrul interimar al Finantelor, Gheorghe Pogea, la finalul discutiilor cu reprezentantii Fondului Monetar International, cei ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale.

Pogea adauga ca "preocuparea Guvernului este sa ne incadram in tinta de deficit, luam toate masurile, iar daca va fi o mica depasire, sa nu fie din cauza guvernului, ci din cauza amanarii actelor normative".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri