Oricat de severa este criza economica globala actuala, efectele acesteia palesc in comparatie cu criza demografica pe care lumea va trebui sa o infrunte in urmatoarele decenii.
Adevarata criza abia urmeaza sa vina, iar numele ei este criza demografica si a pensiilor, concluzioneaza specialistii Bancii Mondiale, in cadrul unui raport publicat zilele trecute: „Pensions in Crisis: Europe and Central Asia Regional Policy Note”. Raportul contine mai multe recomandari de politici pe care statele lumii ar trebui sa le aplice, dar si masuri care ar trebui evitate pentru a nu afecta sustenabilitatea pe termen lung a pensiilor.

Pe termen scurt, expertii Bancii Mondiale recomanda autoritatilor nationale sa nu se grabeasca sa schimbe parametrii sistemelor de pensii private, care au un caracter de termen lung, pentru a „petici” probleme pe termen scurt, cum sunt deficitele explozive ale sistemelor publice de pensii din aceasta perioada. De asemenea, ar fi bine ca autoritatile sa foloseasca oportunitatea crizei pentru a-si reforma sistemele de pensii pentru a rezolva problemele de sustenabilitate pe termen lung, fapt util in pregatirea pentru criza demografica ce va veni.

„Romania anului 2009 este un studiu de caz perfect pentru concluziile acestui raport al Bancii Mondiale. Pe de-o parte, sistemul public de pensii a ajuns din pacate la un deficit urias, de 1,5 miliarde de euro, adica de 20% din veniturile sale. Pensia a de stat abia a crescut cu 5% anul acesta, nereusind sa imbunatateasca traiul niciunui pensionar, fiind doar o palida masura anti-inflatie”, a comentat Crinu Andanut, presedintele APAPR, concluziile raportului publicat de Banca Mondiala.

Pe termen lung, specialistii internationali fac si alte recomandari de politica pentru a imbunatati sistemele de pensii. Pentru sistemul public de pensii:

- trecerea la indexarea doar cu rata inflatiei a pensiilor aflate in plata si renuntarea la alte indexari mai generoase, legate de evolutia salariilor din economie;
- cresterea varstei de pensionare si egalizarea acesteia pentru femei si barbati;
- penalizarea pensionarilor anticipate;
- constientizarea prin campanii de informare in randul populatiei a faptului ca pensiile de stat vor fi cu siguranta mult mai putin generoase decat in trecut.
Pentru sistemele de pensii private, recomandarile generale sunt:
- adoptarea unor mijloace care sa reduca efectele volatilitatii pietelor financiare asupra fondurilor de pensii, de exemplu prin adoptarea modelului multifond sau oferirea unei garantii de tip randament cel putin zero pe intreaga perioada de acumulare (garantie prezenta deja la fondurile de pensii private obligatorii din Romania);
- accelerarea reformelor legislative si de supraveghere, pentru a permite fondurilor de pensii private sa obtina randamente cat mai ridicate pentru participanti;
- dezvoltarea proactiva a pietei financiare de catre autoritati, de exemplu prin emiterea de titluri de stat cu randament variabil in functie de inflatie.


"Desi functioneaza mult peste posibilitatile sale reale, sistemul de pensii de stat tot nu reuseste sa ofere pensii decente pentru pensionarii de azi – majoritatea pensiilor sunt de mizerie si complet inadecvate dupa o viata de munca si contributii. Iar ce e mai rau abia urmeaza, pentru ca acest balon numit sistem de pensii de stat se va sparge curand, iar pensiile platite romanilor vor fi mult mai mici decat cele de azi – in acest fel, pensia de la stat si-a castigat renumele de <<bomba cu ceas>>. Nevoia reformei sistemului de pensii de stat este acum mai clara si mai urgenta ca oricand, iar sistemul complementar de pensii administrate privat este mai necesar si mai important decat sunt dispusi azi politicienii nostri sa o recunoasca", mai spune Crinu Andanut.

Raportul Bancii Mondiale face referire directa la situatia Romaniei de anul acesta: „In unele state, cum ar fi Estonia, Letonia, Lituania si Romania, autoritatile au redus contributiile virate catre Pilonul II de pensii private obligatorii, in acelasi timp majorand contributiile la sistemul public de pensii. In cazul Romaniei, a fost intarziata o crestere (care era deja programata) a contributiei pentru Pilonul II. Desigur ca temporar aceasta masura are un oarecare efect de crestere a veniturilor bugetare pe termen scurt, dar salariatii de astazi se vad in situatia de a avea mai putini bani in contul lor de pensie privata si, ca urmare, vor avea pensii mai mici".

Din moment insa ce au contribuit mai mult la sistemul public in aceasta perioada, ar trebuie ca sistemul public de pensii sa compenseze aceasta reducere. Impactul acestui compromis intre termenul scurt si cel lung depinde de multi factori, insa per total este improbabil ca acest gen de masuri sa fie favorabile fie Guvernului, fie indivizilor.”

„Pe de alta parte, spre deosebire de sistemul public de pensii, sistemul de pensii private din Romania a fost lovit doar de riscul politic, prin inghetarea contributiilor virate la fondurile private obligatorii. Chiar si cu aceasta finantare redusa, sistemul si-a dovedit viabilitatea si a produs performanta pentru participantii sai”, a adaugat presedintele APAPR.

Pe primele 11 luni ale anului, randamentul mediu al fondurilor de pensii private, obligatorii si facultative, este de 15%-16%. Astfel, concluziile si recomandarile Bancii Mondiale se potrivesc manusa realitatilor romanesti de anul acesta, motiv pentru care speram ca autoritatile sa ia acum masuri pentru a duce nivelul contributiilor pentru fondurile de pensii obligatorii la 3% in 2010, asa cum reforma initiala si acordurile Romaniei cu FMI, UE si Banca Mondiala ne obliga. "Faptul ca Banca Mondiala face asemenea referiri la situatia Romaniei in cadrul rapoartelor sale ar trebui sa invite autoritatile romane la actiune rapida pe aceasta tema", conchide Andanut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri